• 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Φωτιά στα Βίλια: Κατακαίει δάσος ανάμεσα σε δύο οικισμούς – Τρία μέτωπα, συνεχείς απομακρύνσεις κατοίκων – Έκλεισε η παλαιά Εθνική

 Φωτιά στα Βίλια: Κατακαίει δάσος ανάμεσα σε δύο οικισμούς – Τρία μέτωπα, συνεχείς απομακρύνσεις κατοίκων – Έκλεισε η παλαιά Εθνική

Για τρίτη μέρα η μεγάλη φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στα Βίλια σε ένα μέτωπο άνω των 10 χλμ. Τα μέτωπα παραμένουν τρία, με τις αναζωπυρώσεις να είναι διαρκείς και τις εστίες πολλές. H φωτιά βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Θέα, οι κάτοικοι των οποίων έλαβαν χθες μήνυμα για εκκένωση.

Η Τροχαία έκλεισε την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών προς τα Βίλια, ενώ ήδη ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά, νωρίς το πρωί της Τετάρτης (18/8), έχει «κατέβει» χαμηλά και σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ απέχει 200 με 300 μέτρα από τους οικισμούς, σε πευκόφυτες περιοχές με αρκετά σπίτια μέσα στα πεύκα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος επικεντρώνεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη απόσταση καθώς όλη η κορυφογραμμή του βουνού φλέγεται.

Επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα.

Στο δρόμο προς τον οικισμό Θέα, τα πυροσβεστικά δεν μπορούν να ανέβουν στο βουνό για να επιχειρήσουν καθώς η περιοχή είναι δύσβατη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η Τροχαία έκλεισε την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών προς τα Βίλια, ενώ ήδη ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα.

«Στις 4:00 ήρθαν εθελοντές και μας εξανάγκασαν να εγκαταλείψουμε, δεν θέλαμε να φύγουμε, ποιος θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του τέτοιες ώρες; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αφήσανε να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ο θεός Βοηθός» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό κάτοικος του Παλαιοχωρίου.

«Βρισκόμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τα εναέρια ήταν λίγα στη φωτιά στον Άη Γιώργη. Νιώθουμε αδικημένοι, υπάρχουν πυροσβέστες και δεν ρίχνονται στη φωτιά, υπάρχει δρόμος, μπορεί να πατηθεί. Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι» είπε άλλος κάτοικος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης είπε ότι την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε μία καταστροφή.

«Η νύχτα ήταν καλύτερη από την προχθεσινή. Ήμασταν τυχεροί χθες το απόγευμα γιατί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κατάλαβε τη σοβαρότητα και την τελευταία στιγμή προλάβαμε την καταστροφή. Το απόγευμα είχε 5 αναζωπυρώσεις, αν δεν ερχόντουσαν τα αεροσκάφη θα είχαμε καεί, θα είχε έρθει η φωτιά μέσα στα Βίλια».

Υπενθυμίζουμε ότι χθες Τρίτη (17/8) στη μάχη της κατάσβεσης συμμετείχαν και τα ρωσικά Beriev-200 και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια Ιλιούσιν, χωρητικότητας 40 τόνων, που έκαναν ρίψεις στο όρος Πατέρας.