Φον Ντερ Λάιεν: Έως τα τέλη Ιουνίου η ΕΕ θα λάβει 406 εκατ. δόσεις από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια

 Φον Ντερ Λάιεν: Έως τα τέλη Ιουνίου η ΕΕ θα λάβει 406 εκατ. δόσεις από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια

Στοιχεία σχετικά με τις δόσεις που θα διατεθούν στις χώρες μέλη της Ε.Ε. μέχρι τα τέλη του Ιουνίου έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όύρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ανταποκριτές ευρωπαϊκών εφημερίδων μεταξύ των οποίων και η Καθημερινή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μόνο από τα τρία εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί, η Ε.Ε. θα λάβει 406 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Ιουνίου σημειώνοντας μάλιστα ότι ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη έως τα τέλη του καλοκαιριού παραμένει.

Κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου – Ο Θωμαΐδης του ΕΚΠΑ για τις αναλύσεις στα λύματα

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι εάν εγκριθούν και τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της CureVac ο αριθμός των δόσεων θα ανέλθει στα 486 εκατομμύρια και ως εκ τούτου αν δεν προκύψουν άλλες καθυστερήσεις, το πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως 270 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Αναφορικά με τους  πιο αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού στην Ε.Ε. τόνισε οτι «Η διαφορά είναι ότι εμείς αποφασίσαμε, με τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών, να μην κόψουμε δρόμο στη διαδικασία των εγκρίσεων και της εξέτασης των δεδομένων. Άλλοι έδωσαν έγκριση χρήσης εκτάκτου ανάγκης σε μόλις 24 ώρες. Νομίζω ήταν σωστή η δική μας απόφαση να ακολουθήσουμε όλα τα στάδια της διαδικασίας για να δώσουμε την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας – η οποία δόθηκε πολύ ταχύτερα από ό,τι σε φυσιολογικούς καιρού

Μανώλης Δράκος