• 18 Ιουνίου, 2021

Φον ντερ Λάϊεν: Είμαστε ανοικτοί στην πρόταση Μπάϊντεν για άρση της πατέντας των εμβολίων

 Φον ντερ Λάϊεν: Είμαστε ανοικτοί στην πρόταση Μπάϊντεν για άρση της πατέντας των εμβολίων

Η ΕΕ είναι ανοιχτή σε συζητήσεις σχετικές με τις πατέντες των εμβολίων, στο πλαίσιο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, υποστηρίζοντας την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΠΟΕ με στόχο την αύξηση της παραγωγής, δήλωσε σήμερα ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο στις 7 και 8 του μήνα.

Φον Ντερ Λάιεν: “Είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πώς η πρόταση των ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου”.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι η ΕΕ είχε πάντοτε αυτή τη θέση, την οποία εξέφρασε και ο Πρόεδρος Μισέλ κατά ταξίδι του στην Κένυα τις προηγούμενες μέρες. Εξήγησε δε ότι οι ΗΠΑ ήταν που άλλαξαν θέση επί του θέματος και επεσήμανε ότι η θέση της ΕΕ αφορά τις ρεαλιστικές προοπτικές που υπάρχουν για την αύξηση της παραγωγής και ειδικά την παραγωγή σε χώρες της Αφρικής. Ωστόσο ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει τις θέσεις των κρατών μελών επί του θέματος.

Nωρίτερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εμφανίστηκε και αυτή ανοιχτή στη συζήτηση για τις πατέντες. Η Πρόεδρος δήλωσε ότι “προτεραιότητά μας είναι η αύξηση της παραγωγής για την επίτευξη παγκόσμιου εμβολιασμού.”

“Ταυτόχρονα είμαστε ανοιχτοί για να συζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη αποτελεσματική και ρεαλιστική λύση”, ανέφερε.

“Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πώς η πρόταση των ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου”, δήλωσε.

“Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, καλούμε όλες τις χώρες παραγωγής εμβολίων να επιτρέψουν την άμεση εξαγωγή και να αποφύγουν μέτρα που διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού”, τόνισε.

Όπως επεσήμανε, “μέχρι στιγμής, περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν διανεμηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι αρκετά εμβόλια για τον εμβολιασμό περισσότερων από τους μισούς ενήλικες της Ευρώπης τουλάχιστον μία φορά. Ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία πλησιάζουν”.

“Αυτήν τη στιγμή, όπως μιλώ, εμβολιάζουμε 30 Ευρωπαίους κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι, από την αρχή αυτής της ομιλίας, περισσότεροι από 12.000 Ευρωπαίοι έλαβαν δόση”.

“Είμαι πεπεισμένη ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας, να παρέχουμε αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουμε το 70% των Ευρωπαίων ενηλίκων τον Ιούλιο. Οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιο στόχο. Αυτό δείχνει πόσο ευθυγραμμίστηκαν οι εκστρατείες εμβολιασμού.”

Επεσήμανε ακόμα ότι “η Ευρώπη είναι ο κύριος εξαγωγέας εμβολίων παγκοσμίως – μέχρι στιγμής, περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη έχουν αποσταλεί στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη εξάγει σχεδόν όσα εμβόλια χορηγεί στους πολίτες της. Για να είμαστε σαφείς, η Ευρώπη είναι η μόνη δημοκρατική περιοχή στον κόσμο που εξάγει εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα.”

“Οι εξαγωγές από την Ευρώπη πηγαίνουν σε περισσότερες από 90 χώρες. Οι αποστολές πηγαίνουν στους στενούς συμμάχους μας όπως ο Καναδάς ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αγαπητοί μας Βρετανοί φίλοι μας έχουν λάβει συνολικά 28 εκατομμύρια δόσεις από την ήπειρο. Ακόμα και 72 εκατομμύρια έχουν αποσταλεί στην Ιαπωνία. Και επίσης πολλά εκατομμύρια στους φίλους μας στη Σιγκαπούρη, το Μεξικό ή την Κολούμπια – για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα. Η Ευρώπη είναι σήμερα το φαρμακείο του κόσμου. Το άνοιγμα και η δικαιοσύνη είναι το εμπορικό σήμα της Ευρώπης στον κόσμο. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό”, κατέληξε.

Πηγή: Real.gr