• 27 Ιανουαρίου, 2021

“Φλύαρη” στήριξη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε

 “Φλύαρη” στήριξη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε

Λίγο πριν τις 19.00 [ώρα Ελλάδας] ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη των 27 στις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τη διαμορφούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κατόπιν των νέων τουρκικών παραβατικών ενεργειών. Πρόκειται, φυσικά, για μια μάλλον “φλύαρη” στήριξη που δεν αποδίδει αποτελέσματα έως τώρα και την παραπομπή του θέματος στο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε αμέσως απόσπασμα δήλωσης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, στην οποία ο Νίκος Δένδιας εκφράζει την ελπίδα του να μην υπάρξει σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο κι ότι όλοι πρέπει να δράσουν βάσει των επιταγών του διεθνούς δικαίου.
Κατά την τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Ορούτς Ρέις.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.