Φιλόδοξο πείραμα στην Βρετανία: 40 μέρες για 40.000 άτομα- Χωρίς αποστάσεις και μάσκες- Τι θα ισχύσει για εμπόριο και μπαρ

 Φιλόδοξο πείραμα στην Βρετανία: 40 μέρες για 40.000 άτομα- Χωρίς αποστάσεις και μάσκες- Τι θα ισχύσει για εμπόριο και μπαρ

Η Βρετανία εξετάζει ήδη το επόμενο βήμα μετά την πανδημία, αφού σε λιγότερο από 2 μήνες, στις 21 Ιουνίου, έχει προγραμματίσει την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων για την χώρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει, τέλος στις αποστάσεις των δύο μέτρων αλλά και απελευθέρωση όλων των μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων.

Κρατική έρευνα που ξεκινά στις 9 Μαΐου θέτει σαν στόχο την αποφυγή καραντίνας, αφού μέχρι τώρα ισχύει η δεκαήμερη καραντίνα για όσους έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τα 40.000 άτομα που θα συμμετέχουν, αντί για αυτό το μέτρο, θα κάνουν καθημερινά για επτά ημέρες ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου – όσο το τεστ βγαίνει αρνητικό θα μπορούν να συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους εκτός σπιτιού.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πείραμα 40 περίπου ημερών με 40.000 άτομα που θα υποβάλλονται σε καθημερινό rapid test αντιγόνου και όσο αυτό είναι αρνητικό θα μπορούν να κινούνται απολύτως ελεύθερα, να μην κρατούν αποστάσεις, προοπτικά ακόμα και χωρίς να φορούν μάσκες.

Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα, αφού πολλές φορές άνθρωποι αυτοπεριορίζονται χωρίς λόγο, ενώ είναι και ένας τρόπος να προσφερθεί εναλλακτική σε όσους δεν υπακούν στο μέτρο της καραντίνας -που απαγορεύει σε όποιον έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα να βγει από το σπίτι έστω και για τις βασικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 στην Αγγλία, σύμφωνα με στοιχεία του μηχανισμού «Εντοπισμού και Ιχνηλάτησης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Test and Trace), ζητήθηκε σε πάνω από 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα να αυτοπεριοριστούν.

Σκέψεις για εμβολιασμό μαθητών

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των εμβολιασμών στα παιδιά που είχε παγώσει λόγω των επιπλοκών στο εμβόλιο της AstraZeneca έρχεται πάλι στο προσκήνιο, αυτή την φορά με το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech. Αν και το υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε σήμερα το πρωί ότι καμία απόφαση δεν έχει οριστικά ληφθεί, υπάρχουν σκέψεις από τον Σεπτέμβριο να χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου της Pfizer σε μαθητές άνω των 12 ετών.

Την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε την παραγγελία 60 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων της Pfizer για περαιτέρω ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας. Από ό,τι φαίνεται, μέρος της παραγγελίας μπορεί να δοθεί σε ανήλικα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech είναι το μόνο που έχει δοκιμαστεί κλινικά σε ηλικίες κάτω των 16 ετών και μάλιστα δείχνει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πιέσεις για ενίσχυση του εμπορίου και της εστίασης

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία εθνικά λοκντάουν από τον Μάρτιο του 2020 έχουν κοστίσει 30 δισεκατομμύρια λίρες από απώλειες πωλήσεων, σύμφωνα με τον σύνδεσμο λιανεμπόρων της Μεγάλης Βρετανίας (BRC).

Με ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος ζητά από τον κόσμο να τηρήσει ευλαβικά τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής καθώς τα καταστήματα «έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια για τη λήψη προληπτικών μέτρων», αλλά και να σεβαστεί το προσωπικό αφού σύμφωνα με σχετική έρευνα παρατηρήθηκε αύξηση περιστατικών κακής συμπεριφοράς των πελατών κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος

Από τις 26 Μαρτίου η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να στηρίξει το λιανεμπόριο έχει ανακοινώσει ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων από αύριο θα δίνεται και η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου μέχρι τις 22:00 από Δευτέρα έως Σάββατο.

Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς ζητούν περαιτέρω στήριξη από την κυβέρνηση στα καταστήματα με προσωπικό μικρότερο των δέκα ατόμων, με την ανάπτυξη ενός συστήματος «Shop Out to Help Out» που μεταξύ άλλων θα δίνει τη δυνατότητα στα μαγαζιά αυτά να πωλούν τα προϊόντα τους με επιδοτούμενη έκπτωση από Δευτέρα έως Τετάρτη, για ένα μήνα. Το όφελος του καταναλωτή θα μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 10 λίρες για κάθε αγορά.

Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον το «ξεκλείδωμα» κάθε βήματος του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων που είχε αναγγελθεί από τις 22 Φεβρουαρίου, θα ήταν βάσει των «δεδομένων και όχι των ημερομηνιών». Θεωρείται λοιπόν ότι η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει την εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού και την επιστροφή στην κανονικότητα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Όμως στην πράξη αυτό δεν θα ισχύσει για όλους, αφού αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 38,2% των παμπ και των εστιατορίων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν εξωτερικό χώρο και μάλιστα στο Λονδίνο το ποσοστό αυτό αγγίζει μόλις το 33,1%.

Πηγή: DW

Σχετικά Άρθρα