• 27 Οκτωβρίου, 2021

Φίλης: Με άδεια Βουλή η κυβέρνηση διαλύει Παιδεία και Πολιτισμό

 Φίλης: Με άδεια Βουλή η κυβέρνηση διαλύει Παιδεία και Πολιτισμό

“Με κλειστή στην ουσία τη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια που θα αποδιοργανώσουν κρίσιμους τομείς του κράτους, σε μια εποχή που δεν μπορεί να υπάρξει αντίδραση των πολιτών” τόνισε ο Νίκος Φίλης, μιλώντας “Στο Κόκκινο”.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άσκησε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τονίζοντας πως ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ κατορθώθηκε μια ανόρθωση των επαγγελματικών Λυκείων και έπεσε στο 6% η σχολική διαρροή, τώρα με αυτές τις επαγγελματικές σχολές που δεν θα είναι λυκειακή εκπαίδευση, οι μαθητές θα μένουν εγκλωβισμένοι εκεί καθώς δεν υπάρχει καμία διαφυγή προς άλλες βαθμίδες σπουδών.

ΕΕ: Η “μπάλα” στον Μπάϊντεν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας -“εάν χρειασθεί”- τον…Μάρτιο

Σε ό,τι αφορά τα περί «αναβάθμισης» των ΙΕΚ, ο Ν. Φίλης ξεκαθάρισε ότι «Στην πραγματικότητα γίνεται κλείσιμο των δημόσιων ΙΕΚ καθώς συνδέεται με το αν οι σπουδαστές βρουν δουλειά. Δεν κάνουν αναβάθμιση μαθημάτων, προσωπικού.

Θέλει -λέει- να συνδέσει την εκπαίδευση με οικονομία. Αλλά πώς θα γίνει αυτό; Εδώ εγκαθιδρύεται μια σχέση εξάρτησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τα επιχειρηματικά τοπικά συμφέροντα. Αυτό γίνεται στη Γερμανία αλλά εκεί υπάρχει ισχυρή βιομηχανία!»

Για το Ν/Σ του υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίζεται με διαδικασίες fast track, ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι «εξομοιώνει τα δημόσια μουσεία με τα ιδιωτικά, ενώ οδηγεί τα μικρά μουσεία σε κλείσιμο». Κατηγόρησε, δε, τη Λίνα Μενδώνη ότι «έχει αποστολή, εκτελεί συμβόλαιο. Όχι μόνο επιτρέπει ουσιαστικά να φύγουν από την Ελλάδα αρχαιότητες, όχι μόνο αλλάζει τον χαρακτήρα των δημόσιων μουσείων, αλλά θέλει να κλείσει πολλά μικρά μουσεία στη χώρα με εκπαιδευτικό, ερευνητικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα».