Φίλης για νομοσχέδιο Κεραμέως: “Οργανωμένη σκευωρία σε βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου”

 Φίλης για νομοσχέδιο Κεραμέως: “Οργανωμένη σκευωρία σε βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου”

Σκληρή κριτική στην υπουργό Παιδείας άσκησε ο Νίκος Φίλης με φόντο το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της ακαδημαϊκής όσο και της φοιτητικής κοινότητας. «Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την αντιμεταρρύθμιση στην εκπαίδευση», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του πρώην υπουργού Παιδείας.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε πως βασική επιδίωξή της πλειοψηφίας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι η συρρίκνωση των δημόσιων δομών και η ενίσχυση των ιδιωτικών. «Η εμπορευματοποίηση, δηλαδή, του δικαιώματος στη μόρφωση της νέας γενιάς. 

Με νέους φραγμούς, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που στα δύο χρόνια εφαρμογής της θα πετάξει εκτός Πανεπιστημίων περίπου 40.000 υποψηφίους καθώς και η υποβάθμιση των δημόσιων πτυχίων μέσω της ισοτίμησης των κολεγιακών τίτλων» είπε.

Κατά τα λεγόμενα του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για επιδίωξη με την οποία επιχειρείται η ανατροπή κρίσιμων ποιοτικών χαρακτηριστικών της δημοκρατικής μεταπολίτευσης.

«Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη σκευωρία σε βάρος του δημόσιου Πανεπιστημίου» τόνισε και έκανε λόγο για τεράστια προβλήματα αντισυνταγματικότητας, όπως αποφαίνεται η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία «το κάνει κυριολεκτικά “κομμάτια και θρύψαλα” στα ουσιαστικά του σημεία».

Επ΄ αυτού εξήγησε ότι βάλλονται το σύστημα διοίκησης και τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, ενώ βλαπτική έκρινε και τη μεταβολή για τη μη εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων, την απόσυρση του Κράτους από τη χρηματοδότηση, την υπονόμευση των Φοιτητικών Συλλόγων.

«Δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο συναντά την καθολική αντίδραση των πανεπιστημιακών φορέων, όπως προκύπτει από τις απορριπτικές αποφάσεις 21 Συγκλήτων και της Επιτροπής των Πρυτάνεων καθώς και όλων των ομοσπονδιών των εργαζομένων στα πανεπιστήμια» ανέφερε και επικαλέστηκε την απεργία των πανεπιστημιακών που αιτούνται την καταψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Δείτε την ομιλία:

Θεόκριτος Αργυριάδης