Φιάσκο νο2: Τηλεμαθήματα για γέλια και για κλάματα στα δημοτικά – Αποτυχία σύνδεσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Γονείς σε απόγνωση

 Φιάσκο νο2: Τηλεμαθήματα για γέλια και για κλάματα στα δημοτικά – Αποτυχία σύνδεσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Γονείς σε απόγνωση

Η τηλεκπαίδευση για τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα προνήπια ξεκίνησε σήμερα αλλά τα προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανυπέρβλητα, καθιστώντας αδύνατη την εκπαίδευση των παιδιών.

Οι εκπαιδευτικοί ενημέρωναν τους γονείς ότι δεν μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα κι άλλοι πως το webex δεν… λειτουργεί καν!

Χαρακτηριστικό το μήνυμα ενός πατέρα από τη Χίο:

  • “Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό. Να έχεις δυο παιδιά στο δημοτικό, πρώτη και πέμπτη, να τρέχεις όλη τη μέρα να φτιάξεις κάμερες κτλ και αν έρχεται η ώρα του μαθήματος και να περιμένεις με τις ώρες να συνδεθείς”.

Προβλήματα εντοπίζονται σε πολλές περιοχές, της Ελλάδας και στην Αττική. Στο Μαρκόπουλο τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μάθημα ούτε για ένα 15λεπτο, όπως ανέφερε γονιός.

Σε ένα σπίτι με δυο παιδιά, και τα δυο μαθητές δημοτικού, το ένα παιδάκι κατάφερε να κάνει μισή ώρα μάθημα και το άλλο ούτε τρία λεπτά, μετέφερε η μητέρα τους.

Πολλά προβλήματα και στη Βέροια καθώς δεν μπορούσαν να συνδεθούν ούτε τα παιδιά ούτε οι δάσκαλοι με WebEx σε όλα σχεδόν τα σχολεία.

Στα Χανιά, από την τρίτη ώρα των μαθημάτων και μετά, το σύστημα έπεσε, ενώ οι δυο πρώτες ώρες έγιναν κανονικά. Η δασκάλα ενημερώνει τους γονείς μέσω viber πως δεν μπορεί να μπει στο σύστημα!

Στη Λάρισα έγινε μόνο η πρώτη ώρα κανονικά και δεν μπορούσαν να συνδεθούν ξανά.

Σε κάποιες περιπτώσεις, συνδέονται μόνο τα μισά παιδιά μιας τάξης.

Εξοργισμένοι είναι οι γονείς των προνήπιων, που αναγκάστηκαν να κάνουν τηλεκπαίδευση στα παιδιά τους, τα οποία αναγκάστηκαν να στηθούν μπροστά από μια οθόνη εδώ και πάνω από δυο ώρες για… το τίποτα!

Στη Ρόδο κάποιοι συνδέθηκαν στις 14:10 αλλά μόνο για 10 λεπτά. Και η σύνδεση ήταν κακή, με παράσιτα και θόρυβο! Και μετά τους “πέταξε έξω” και μονίμως έγραφε connecting χωρίς να ξανασυνδεθεί.

Στη Θεσσαλονίκη, όταν “βγήκαν” για διάλειμμα, απλά δεν κατάφεραν να ξανασυνδεθούν.

Σε σχολείο των νοτίων προαστίων, της Αθήνας παιδί έκτης δημοτικού δεν μπόρεσε να συνδεθεί καθόλου τις δυο πρώτες ώρες. Από το τμήμα 25 παιδιών, συνδέθηκαν 15 παιδιά και κανένα (!) την τρίτη ώρα.

Στην Κέρκυρα, από τις 12 τάξεις σχολείου οι 6 εκπαιδευτικοί δεν κατάφεραν έως τώρα να συνδεθούν καθόλου, ενώ στις υπόλοιπες οι μαθητές είναι ελάχιστοι και μπαινοβγαίνουν!

Προβλήματα δεν έχουν οι μαθητές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων αλλά και φοιτητές του πανεπιστημίου.

Όπως φοιτήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας που δεν μπορούσε να συνδεθεί ή φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΕΚΠΑ.

Κεραμέως: Όλοι μπορούν να συνδεθούν

«Πάνω από 40.000 τμήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης», δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αντικρούοντας το επιχείρημα του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, ότι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών δεν έχει πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η υπουργός υποστήριξε ότι έγινε ένα μεγάλο άλμα για την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο «για ρεκόρ τηλεθέασης που φθάνει στο 51,6% στις ηλικίες 4-14 ετών που παρακολουθούν την εκπαιδευτική τηλεόραση».

Ο Κρίτων Αρσένης που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση υποστήριξε ότι «είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό μαθητών που είναι αποκλεισμένοι για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους και δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση», επισημαίνοντας ότι «πολλές φτωχές οικογένειες στη Δυτική Αττική δεν διαθέτουν ούτε τάμπλετ ούτε κινητό ούτε υπολογιστή». «Ένα ποσοστό 30% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο».

«Οι μαθητές που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας είναι οι πρώτοι που εξοπλίζονται. Ειδικά στην Δυτική Αττική, δόθηκαν 3.472 φορητές συσκευές μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και 1.166 μέσω δωρεών ενώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δόθηκαν 2.406 φορητές συσκευές στους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι μπορούν να τις δώσουν σε μαθητές που έχουν ανάγκη», αντέτεινε η Νίκη Κεραμέως.

«Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να κάνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σε κάθε περίπτωση κάποιος που δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και έχει κινητό μπορεί να συνδεθεί μέσω τηλεφώνου, με μηδενικό κόστος, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και να παρακολουθήσει τα μαθήματα καθώς οι 4 πάροχοι κινητής τηλεφωνίας συμφώνησαν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους», διαβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας.

Σχετικά Άρθρα