• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Φεύγουν οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου

 Φεύγουν οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου

Κορυφώνεται σήμερα, Σάββατο 14 Αυγούστου, η έξοδος και των τελευταίων αδειούχων από την Αθήνα, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Από νωρίς το πρωί, η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά είναι πολύ αυξημένη και η ζήτηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την περσινή χρονιά τις ίδιες ημέρες.

Πάνω από 80% η πληρότητα στα πλοία

H πληρότητα στα πλοία βρίσκεται στο 85% για αυτά που διαθέτουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι προορισμοί αφορούν κυρίως τα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού.

Οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να μεταβαίνουν εγκαίρως στο λιμάνι με τα απαραίτητα έγγραφα ανά χείρας και περνούν από τον απαραίτητο έλεγχο. Οι επιβάτες χρειάζεται να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού -εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 ημέρες πριν- ή PCR τεστ που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών, ή rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών, ή πιστοποιητικό νόσησης.

Όταν επιστρέψουν οι αδειούχοι, οφείλουν να επιδείξουν στις αρμόδιες Αρχές πριν την επιβίβασή τους α) είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε β) αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο.

Σημειώνεται πως σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν μόνο μέχρι τις 12 σήμερα το μεσημέρι 18 πλοία για Κυκλάδες και Κρήτη και μέσα στην ημέρα θα ξεπεράσουν τα 28 τα δρομολόγια. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί12 δρομολόγια από τη Ραφήνα και 9 από το Λαύριο.

Χθες Παρασκευή 13/08, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 28 απόπλους πλοίων ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 24.556 επιβάτες , για τα νησιά του Αρσογαρωνικού αναχώρησαν 39 πλοία με 6.776 επιβάτες, από τη Ραφήνα 16 αναχωρήσεις πλοίων με 6.924 επιβάτες και από το Λαύριο 11 αναχωρήσεις πλοίων με 2.964 επιβάτες.

Έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς

Η κίνηση στα ΚΤΕΛ σημειώνει αύξηση τουλάχιστον 20% σε σχέση με αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αυξημένη είναι και η κίνηση και στις εθνικές οδούς. Σύμφωνα με την τροχαία, απαγορεύεται από τις 8 το πρωί, έως τη μία μετά το μεσημέρι, η κίνηση των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου στο ρεύμα εξόδου των εθνικών δικτύων.

  • Το Σάββατο 14 Αυγούστου 2021, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου.
  • Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, από ώρα 16:00 έως 23:00, για το ρεύμα εισόδου

Τα έκτακτα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, περιλαμβάνουν:

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης,
  • ειδικές δράσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας εντός των πόλεων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ),
  • έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς – Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται,
  • ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.