Femicide.gr: Το νέο σάϊτ για τις γυναικτονίες- Στόχος η ευαισθητοποίηση

 Femicide.gr: Το νέο σάϊτ για τις γυναικτονίες- Στόχος η ευαισθητοποίηση

Mε αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου, ο διαδικτυακός ιστότoπος femicide.gr του Ελληνικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία (European Observatory on Femicide) ξεκινά το… ταξίδι του με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και παρέμβαση στον δημόσιο λόγο αναφορικά με τις γυναικοκτονίες, δηλαδή τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών για λόγους που συνδέονται με το φύλο τους.

Η άρνηση αναγνώρισης της έμφυλης διάστασης και αναλυτικής καταγραφής των σχέσεων δράστη-θύματος στις δολοφονίες από τις δημόσιες αρχές της χώρας στα, έτσι κι αλλιώς, λιγοστά διαθέσιμα στοιχεία αποτελεί ένα μεγάλο κενό και εμπόδιο στην έρευνα αναφορικά με την έμφυλη βία στην Ελλάδα. Κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας στον Ευρωπαϊκό χώρο που ξεκίνησε με το πρόγραμμα COST Action Femicide across Europe (2013-17), το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία από το 2019 καταγράφει τις γυναικοκτονίες που συμβαίνουν στη χώρα μας.

Πέραν της καταγραφής, μελετά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μίας από αυτές αλλά και εξετάζει συγκριτικά το σύνολο αυτών, προκειμένου να συναχθούν συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση και, κατ’ επέκταση, στην αντιμετώπιση του φαινομένου, που δεν αποτελεί παρά την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας.

Η αρχική σελίδα του ιστότοπου, η πρόσοψη μιας πολυκατοικίας, αποτελεί μια εικόνα εναρμονισμένη σε οποιαδήποτε αστικοποιημένη περιοχή της χώρας. Μέσα στα διαμερίσματα αυτά, σημείο συνάντησης ή/και εγκλωβισμού -ιδίως τα τελευταία δύο έτη της πανδημίας- της “Αγίας Ελληνικής Οικογένειας”, (ανα)παράγονται ρητά και άρρητα, οι πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας, διαπράττονται κάθε μέρα εκατοντάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καθώς και η πλειοψηφία των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα.

Η ιστορία της Αγγελικής, της Μαργαρίτας, της Ελένης και δεκάδων άλλων γυναικών, πολλών εκ των οποίων δεν μάθαμε ποτέ το όνομά τους, εμφανίζονται με μια κόκκινη κουκίδα στην ημερομηνία δολοφονίας τους. Ο τρόπος διάπραξης των γυναικοκτονιών, η ηλικία, η καταγωγή και η επαγγελματική κατάσταση τόσο των θυμάτων όσο και των δραστών είναι μερικά από τα υπό εξέταση στοιχεία των ποσοτικών αναλύσεων για τα έτη 2019, 2020. Τα δε στοιχεία που αναρτώνται στον ιστότοπο θα βρίσκονται υπό συνεχή επεξεργασία και ενημέρωση. Η ενδεικτική βιβλιογραφία και εργογραφία που εστιάζει ειδικά στο ζήτημα των γυναικοκτονιών ευελπιστούμε να συμβάλει στην περαιτέρω θεωρητική εξέταση και εξοικείωση με την έννοια.

πηγη info-war.gr

Σχετικά Άρθρα