• 18 Ιουνίου, 2021

Φαρμακευτική κάνναβη: Με ψήφους μόνο της ΝΔ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

 Φαρμακευτική κάνναβη: Με ψήφους μόνο της ΝΔ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και το σύνολό, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Επί της Αρχής, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25. Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα άρθρα του νομοσχεδίου, οι τροπολογίες και στο σύνολό του.

Συγκεκριμένα, μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής, που ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από 158 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές το καταψήφισαν.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ απείχε τελικά της ονομαστικής ψηφοφορίας, με αφορμή την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μη μετέχει στην ψηφοφορία.

Η κυβίστηση της Ν.Δ. και η αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ακόμα μια κυβίστηση από την κυβέρνηση, καθώς η Νέα Δημοκρατία, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, πολέμησε με τον πιο σκαιό τρόπο αντίστοιχες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει πριν από μερικές εβδομάδες ο Άδωνις Γεωργιάδης να δείξει την τεράστια κωλοτούμπα ζητώντας… συγγνώμη από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τον Νίκο Καρανίκα.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένσταση για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας «ομηρία» από την κυβέρνηση με πρόσχημα τον κοροναϊό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αιτήθηκε ως ένα πρώτο βήμα τη διεξαγωγή τουλάχιστον της συζήτησης με πλήρη σύνθεση του Σώματος, όπως προβλέπεται και επιβάλλεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Ωστόσο, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, αντέτεινε ότι για τον τρόπο οργάνωσης της συζήτησης του νομοσχεδίου, η απόφαση ήταν ομόφωνη της Διάσκεψης των Προέδρων.

Μετά από αυτή την αντιπαράθεση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας στο σχέδιο νόμου, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αντιδημοκρατική λειτουργία της Βουλής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει πως εάν δεν επιστρέψει η λειτουργίας της Βουλής στην κανονικότητα, θα αποχωρήσει και από αυτή την ψηφοφορία.