• 12 Απριλίου, 2021

Φάουτσι: Θα έκανε το εμβόλιο Sputnik V; Τι απαντά

 Φάουτσι: Θα έκανε το εμβόλιο Sputnik V; Τι απαντά

Ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου στη διαχείριση του κορονοϊού στις ΗΠΑ και κορυφαίος ειδικός για τις λοιμώδεις νόσους, δρ Άντονι Φάουτσι αναφέρθηκε στο Sputnik V, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο ρωσικό εμβόλιο. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Άντονι Φάουτσι κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν θα έκανε το εμβόλιο Sputnik V ή το κινεζικό εμβόλιο, για να απαντήσει:

«Τα δεδομένα που γνωρίζω για το Sputnik είναι αρκετά καλά. Δεν έχω αρκετή πληροφόρηση όσον αφορά το κινέζικο γιατί έχουν δύο ή τρία διαφορετικά εμβόλια. Οπότε δεν έχω παρακολουθήσει στενά την αποτελεσματικότητά τους, όμως τα δεδομένα του ρωσικού που έχω δει, μοιάζουν αρκετά καλά».

Γενικότερα για τα εμβόλια, δήλωσε ότι η ανησυχία του είναι ελάχιστη και εξήγησε ότι οι δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ με το mRNA της Pfizer και της Moderna έδειξαν πως είχαν 94% έως 95% αποτελεσματικότητα και η αντιδραστικότητα είναι ελάχιστη.

«Μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, υπάρχει κάποιος πόνος στο χέρι που διαρκεί περίπου 24 ώρες. Υπάρχει μεγαλύτερη αντιδραστικότητα στη δεύτερη δόση. Εμφανίζεται μετά από 21 μέρες για της Pfizer και 28 για της Moderna. Μετά τη χορήγηση της δεύτερη δόσης, υπάρχουν συμπτώματα κούρασης, πόνοι, ρίγη και ίσως λίγος πυρετός. Αυτό διαρκεί για τους περισσότερους περίπου 24 ώρες. Σε κάποιους μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά στην πλειοψηφία τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από 24 ώρες» ανέφερε.

Σχετικά με τον τουρισμό και τι θα συμβούλευε έναν εμβολιασμένο Αμερικανό για το καλοκαίρι και τις διακοπές στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό θα εξαρτιόταν από το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα.

«Θέλω να πω αν το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα μειωθεί αρκετά και ο Έλληνας εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της μόλυνσης, νομίζω ότι σταδιακά τα ταξίδια θα ήταν επιτρεπτά και προτεινόμενα. Επειδή όλοι θέλουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι ένα από τα πιο όμορφα μέρη να ταξιδέψει κανείς είναι η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να το κάνουν αυτό» σημείωσε.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, μέσα από τον λογαριασμό στο Twitter του Sputnik V, το εμβόλιο της Ρωσίας εκτόπισε αυτό της Pfizer και κατέλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, λίγο πίσω από την AstraZeneca.

Η κατάταξη γίνεται με βάση τον αριθμό των χωρών που έχουν δώσει «πράσινο φως» μέσω των αρμόδιων Αρχών τους για τη χρήση του ρωσικού εμβολίου.

Στην πρώτη θέση είναι το εμβόλιο της AstraZeneca με έγκριση από 49 χώρες, ενώ στην τέταρτη θέση με μεγάλη διαφορά βρίσκεται το εμβόλιο της Moderna με την έγκριση να έχει δοθεί από 19 χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ρωσικό εμβόλιο για τη συμμόρφωσή του με τα πρότυπα αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ποιότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου Στέφαν Ντε Κεερσμάκερ τόνισε ότι η κυλιόμενη αναθεώρηση ήταν μια ανεξάρτητη διαδικασία, χωρίς άμεσες συνδέσεις με το χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Κίριλ Ντμιτρίεφ χαιρέτισε την έναρξη της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι η RDIF παρείχε στον EMA πλήρη στοιχεία για το εμβόλιο, «το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 40 χώρες».