• 23 Ιανουαρίου, 2021

Εύβοια: Θρήνος για τους νεκρούς, μάχη με τη λάσπη και την καταστροφή (vid)

 Εύβοια: Θρήνος για τους νεκρούς, μάχη με τη λάσπη και την καταστροφή (vid)

Οκτώ νεκρούς άφησε πίσω της η κακοκαιρία “Θάλεια” στην Εύβοια ενώ οι κάτοικοι των χωριών συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις λάσπες που κάλυψαν τα πάντα μέσα στα σπίτια τους. «Μισό μέτρο λάσπη καθαρίζουν από σπίτι σε σπίτι χωρίς να υπάρχει οδική διασύνδεση μεταξύ των χωριών, ενώ οικογένειες από 2.500 σπίτια που καταστράφηκαν παραμένουν σε ξενοδοχεία», είπε ο δήμαρχος των Ψαχνών Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ήδη 28 συνεργεία έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτοψία σε 600 σπίτια, ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί μόνο στα βόρεια. Στα Ψαχνά και σε τρία ακόμη χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό από τον κεντρικό αγωγό, καθώς αυτός έχει καταστραφεί.

Στην κυκλοφορία δόθηκε μόνο το ένα ρεύμα της γέφυρας στο Βασιλικό, ενώ ολική είναι η καταστροφή της γέφυρας Φύλων και της Γέφυρας Αφρατίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τους δήμους που επλήγησαν στην Εύβοια και τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Σε εξέλιξη είναι η διενέργεια διπλής έρευνας -που διέταξε ο εισαγγελέας -για τα αίτια της τραγωδίας, που οδήγησαν στο θάνατο 8 ανθρώπων αλλά και για τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις.

Μετά την αυτοψία από το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κώστα Καραμανλή ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων στήριξης για τους πληγέντες.

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, θα ανασταλεί στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων- Μεσσαπίων, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις, η πληρωμή όλων των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων, για 6 μήνες.

Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή

Μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους, θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών.

Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε -αρχικά- πιστώσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, και θα εγκρίνει ό,τι επιπλέον απαιτηθεί, όπως προκύψει από τις καταγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, από 1η Ιανουαρίου 2018, έχει αναλάβει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:

  • Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
  • Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.
  • Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
  • Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
  • Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  • Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες. Η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι συνεχής και στενή.
  • Αποζημιώσεις σε υποδομές