Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: “Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος μας, αλλά είμαστε στην ίδια σελίδα με τον Τσίπρα”

 Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: “Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος μας, αλλά είμαστε στην ίδια σελίδα με τον Τσίπρα”

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ηγέτης της αριστεράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε μια «ισχυρή προοδευτική» επιστροφή στο συνέδριο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη (14 Απριλίου), ένα κάλεσμα που υποστηρίχθηκε από κορυφαίους σοσιαλιστές πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη.

Επί του παρόντος στην αντιπολίτευση, ο Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ), λέγοντας ότι οι μέρες του είναι μετρημένες.

Ο αριστερός ηγέτης είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εφάρμοσε επιθετικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν σε κοινωνική αδικία.

«Μέσα σε τρία χρόνια, η Ελλάδα έγινε παράδεισος για τους ολιγάρχες και κόλαση για την κοινωνία», είπε ο Τσίπρας.

Ο αριστερός πολιτικός κάλεσε τις ελληνικές προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν υπό την ομπρέλα του κόμματός του ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, ακολουθώντας το παράδειγμα διακυβέρνησης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Επιφανείς σοσιαλιστές πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη παρενέβησαν στη διάσκεψη μέσω βίντεο ή έστειλαν επιστολές συμπαράστασης στο κάλεσμα Τσίπρα.

Στην ίδια σελίδα με τον Τσίπρα

Το ελληνικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ωστόσο ο Τσίπρας συμμετέχει ως παρατηρητής στις συγκεντρώσεις του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Επίσημο μέλος του PES στην Ελλάδα είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του για μελλοντικές συνεργασίες σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Όμως ο αρχηγός της Νίκος Ανδουλάκης έχει αποκλείσει κάθε σενάριο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία επί Μητσοτάκη.

Αν και δημοσίως, οι σοσιαλιστές της ΕΕ με έδρα τις Βρυξέλλες αποφεύγουν να δίνουν οδηγίες στα εθνικά κόμματα-μέλη για το τι είδους συμμαχίες θα έπρεπε να έχουν, επιμένουν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, οι σοσιαλιστές πρέπει να κοιτάξουν το προοδευτικό πολιτικό φάσμα.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος μας, αλλά ιδεολογικά είμαστε στην ίδια σελίδα με τον Τσίπρα», είπε πηγή του PES στην EURACTIV τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με 30% και ακολουθεί ο Σύριζα με 24,5% και το Πασόκ με 12%.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας της σε περισσότερο από ένα χρόνο, ωστόσο, η αύξηση των τιμών και η κοινωνική αναταραχή μπορεί να επιταχύνουν τα πράγματα.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η μονοκομματική κυβέρνηση είναι σχεδόν αδύνατη μετά τις επόμενες εκλογές.

Μεταξύ των σοσιαλιστών πολιτικών της ΕΕ που παρενέβησαν στη διάσκεψη ήταν ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa, ο Ισπανός ομόλογός του Pedro Sánchez, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας της Ισπανικής Αριστεράς Yolanda Diaz, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο στρατηγός Γραμματέας του Partito Democratico, Enrico Letta.

Όλοι οι σοσιαλιστές ηγέτες κάλεσαν τους προοδευτικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

«Ζούμε σε πολύ περίπλοκους καιρούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γι’ αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την ενίσχυση των προοδευτικών φωνών για να μπορέσουμε να δώσουμε δίκαιες απαντήσεις», είπε ο Sánchez.

Ομοίως, ο Κόστα αποκάλεσε τον Τσίπρα «φίλο» και είπε ότι χρειάζονται προοδευτικές δυνάμεις σήμερα για να μην αφήσει κανέναν πίσω η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

«Όσο πιο προοδευτικούς αρχηγούς κρατών έχουμε στο Συμβούλιο, τόσο περισσότερη αλληλεγγύη, ισότητα, δικαιοσύνη μπορούμε να φέρουμε σε όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο σε λίγους», είπε ο Κόστα.

«Η πολιτική μάχη του Σύριζα αυτή τη στιγμή είναι μια κοινή μάχη για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης σε μια δραματική στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας», σημείωσε ο Λέτα.

Πηγή: euractiv.com

Σεραφείμ Κοτρώτσος