• 28 Ιανουαρίου, 2021

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων: “Δεν μπορούμε να αναμένουμε εμβόλιο τους επόμενους μήνες”

 Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων: “Δεν μπορούμε να αναμένουμε εμβόλιο τους επόμενους μήνες”

Ο αναπληρωτής επικεφαλής επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, Πιοτρ Κραμάρζ, βάζει τέλος στις απατηλές προσδοκίες μας και στις καλλιεργούμενες για μικροπολιτικούς λόγους ελπίδες, τονίζοντας πως το εμβόλιο δεν αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Μιλώντας στο Mega, ο επιστήμονας σημείωσε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε το εμβόλιο τους επόμενους μήνες, ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει πότε θα είναι διαθέσιμο.

«Το πολύ θετικό είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο, ωστόσο δεν έχουμε δει ακόμη τα τελικά αποτελέσματα και συνεπώς δεν μπορούμε να αναμένουμε ένα εμβόλιο τους επόμενους μήνες. Γίνονται, όμως, πολλές προσπάθειες. Εργαζόμαστε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου για να ετοιμάσουμε ένα σύστημα επιτήρησης όταν βγουν τα εμβόλια για να δούμε πόσο αποτελεσματικά είναι στην πραγματική ζωή, καθώς και πόσο ασφαλή είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα μέτρα που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο και τα τοπικά lockdowns, ο κ. Κραμάρζ σημείωσε: «Αυτό που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τώρα, είναι η επανεμφάνιση της λοίμωξης. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ο κόσμος ένιωσε λίγο ότι η πανδημία τελείωσε και χαλάρωσε τη συμπεριφορά του. Όπως γνωρίζουμε η γενική καραντίνα έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο και επομένως συνιστούμε πιο στοχευμένα μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο στα κλαμπ, στα μπαρ και τα γυμναστήρια».