• 1 Μαρτίου, 2021

Ευρωκοινοβούλιο: Απλώς “ανησυχητικές” για τον Μπορέλ οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις- Παρέμβαση Βέμπερ

 Ευρωκοινοβούλιο: Απλώς “ανησυχητικές” για τον Μπορέλ οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις- Παρέμβαση Βέμπερ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπό τον τίτλο «ο Αρνητικός ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» – Τι δήλωσαν οι Ελληνες ευρωβουλευτές


Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό Ελλάδας, Κύπρου και όσων χωρών πλήττονται από την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έστειλε για ακόμη μία φορά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Υπό τον τίτλο «Ο Αρνητικός ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την Τουρκία. Ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη αξία.

«Είναι ανησυχητικό αυτό που κάνει η Τουρκία με τα ελληνικά νησιά και υπάρχει και το Μνημόνιο με τη Λιβύη. Προφανώς δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του μνημονίου σε επίπεδο ΕΕ, έχουμε στείλει σαφή μηνύματα προς Τουρκία για ζητήματα αυτά. Είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε τις αρχές μας, να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών μας που πλήττονται και φυσικά να βρούμε πολιτική λύση για τη Συρία και τη Λιβύη», τόνισε ο Ζοζέπ ΜΠορέλ.


Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, υποψήφια χώρα για ένταξη, μέλος του ΝΑΤΟ» και «έχουμε κοινά συμφέροντα σε διάφορους τομείς».

«Το είπα και στην Άγκυρα στους Τούρκους συναδέλφους μου, ότι η αρνητική τάση που υπάρχει στη σχέση μας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ανατραπεί. Αυτά τα αντίποινα δε δημιουργούν ασφάλεια στη Μεσόγειο. Μέσω διαλόγου και συζητήσεων μπορούμε να βρούμε λύσεις. Φυσικά και υπάρχουν διαφωνίες. Το είπα και αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέση. Θα εξετάσουμε πώς θα προχωρήσουμε στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ Δευτέρα», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στην αρχική του τοποθέτηση.Ε.Ε.

«Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία για τη Λιβύη. Χθες στην παρέμβασή μου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισα ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στη διαδικασία του Βερολίνου και ότι δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε το εμπάργκο όπλων, με τα μέσα που έχουμε. Με την επιχείρηση «Ειρήνη» αντιμετωπίζουμε το ύποπτο εμπόριο όπλων», υπογράμμισε.

«Τον περασμένο Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την Τουρκία για την εισβολή της στη ΒΑ Συρία. Υπάρχουν όμως σημεία που τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. Η Τουρκία έχει αναλάβει περισσότερους από 3 εκ. Σύρους πρόσφυγες και προσφέρει διασυνοριακή συνδρομή προς τους ανθρώπους αυτούς. Λυπάμαι για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να μη συνεχίσει να έχει ανοιχτά τα σύνορα με την Τουρκία για ανθρωπιστική βοήθεια και το είπα χθες στην παρέμβασή μου», είπε.

Το λόγο έλαβε αμέσως μετά ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επανέλαβε τις αυστηρές του θέσεις για την Τουρκία και ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη για τη θέση τους τον περασμένο φεβρουάριο.

“Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε Αναστασιάδη και Μητσοτάκη που τον περασμένο Φεβρουάριο κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις προώθησης παράνομων μεταναστών. Το μήνυμα πίσω από την αντίσταση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι: δεν αφήνουμε τον Ερντογάν να μας εκβιάσει. Και αυτό δεν είναι εθνικό θέμα, είναι ευρωπαϊκό!”, είπε.


Το λόγο πήραν και Έλληνες ευρωβουλευτές.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν με την συμπεριφορά και την πολιτική του ανοίγει ζητήματα που είχαν κλέισει 100 χρόνια πριν με τη Συνθήκη Λωζάνης», είπε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Ο επικίνδυνος αναθεωρητισμός του πλήττει την Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία».

«Όλοι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρχει σεβασμός. Αλλιώς δεν έχει νόημα διάλογος, η χαλαρή συμπεριφορά αφήνει χώρο στον Ερντογάν. Ακόμη και την Αγία Σοφία θέλει να μετατρέψει σε τζαμί. Αυτό δεν είναι στρατιωτικό χτύπημα, αλλά χτύπημα στον πολιτισμό, τον χριστιανισμό και για τους Έλληνες στην καρδιά μας», τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν αρνήθηκε να συναντήσει τον Ζοζέπ Μπορέλ στο πρόσφατο ταξίδι του. «Τον ακούσατε να υβρίζει τρία κράτη της ΕΕ και εσείς δεν είχατε σωστή αντίδραση. Σα να δώσατε άφεση αμαρτιών στην Τουρκία», είπε.

«Ο Ερντογάν απειλεί απροκάλυπτα την Ενωση. Εσείς χαμογελάτε, λαμβάνοντας δώρο ένα απολυμαντικό για τα χέρια. Κάντε επιτέλους εποικοδομητικό διάλογο και ως ένδειξη σεβασμού να λείπουν τα χαμόγελα», είπε σε έντονο ύφος η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου της ΝΔ.

«Η Τουρκία απειλεί επισήμως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον όχι μόνο να επαναλαμβάνει συχνά τη θέση της για την ΑΟΖ αλλά να ωθήσει την Τουρκία σε υποχρεωτική διευθέτησή της, είτε με διαπραγμάτευση ή με αμοιβαία προσφυγή στη Χάγη», υπογράμμισε από την πλευρά της η Μαρία Σπυράκη της ΝΔ.

Πηγή: ethnos.gr