• 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Ευχαριστίες Ερντογάν σε Μέρκελ μέσω τηλεδιάσκεψης:Για “παράθυρο ευκαιρίας με την ΕΕ” μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος

 Ευχαριστίες Ερντογάν σε Μέρκελ μέσω τηλεδιάσκεψης:Για “παράθυρο ευκαιρίας με την ΕΕ”  μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος

Τις ευχαριστίες του μετέφερε μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ,ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε την Άνγκελα Μέρκελ για την «εποικοδομητική συνεισφορά και τις προσπάθειες» που κατάβαλλε υπέρ της Τουρκίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας, που θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη και στις δυο πλευρές, μέσω συνεργασιών και ζήτησε να μην πάει χαμένο αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, ο Ερντογάν δήλωσε στη Μέρκελ ότι “θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την ΕΕ, και παράλληλα θέλει επανέναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, άλλα κατηγόρησε την Αθήνα ότι με “διάφορα προσχήματα” αποφεύγει το διάλογο. Υποστήριξε δε ότι η Άγκυρα “συνεχίζει την εποικοδομητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο”. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε παράλληλα την επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι “αυτό είναι το κλειδί για τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων”, ζητώντας ουσιαστικά περισσότερους πόρους. 

“Χάθηκαν δυο ολόκληρα χρονιά στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες λόγω των απαιτήσεων για τα στενά συμφέροντα κάποιων χωρών της ΕΕ” ισχυρίστηκε, φωτογραφίζοντας Ελλάδα και Κύπρο.