Εξεταστική για κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ: “Φωτιές” από τις αναφορές Μητσοτάκη – “Μην επιχειρήσει να ευτελίσει το Σύνταγμα” η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

 Εξεταστική για κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ: “Φωτιές” από τις αναφορές Μητσοτάκη – “Μην επιχειρήσει να ευτελίσει το Σύνταγμα” η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των ΜΜΕ και η συγκρότηση εξεταστικής (και για τις δημοσκοπήσεις) βρέθηκαν στο επίκεντρο, εκτός της διαχείρισης της πανδημίας, της σφοδρής σύγκρουσης στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε σκληρά λόγια, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι βρήκε την ευκαιρία να φτιάξει ένα καθεστώς στην ενημέρωση και στις απευθείας αναθέσεις, ενώ παρέπεμψε και στην επικείμενη εξεταστική που θα γίνει. 

«Εσείς δεν κάνατε καμπάνια, βρήκατε μία ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση και στις απευθείας αναθέσεις, για να φτιάξετε το δικό σας καθεστώς. Βρήκατε ευκαιρία για τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου…Δώσατε πάνω από 40 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για να εμβολιαστούν οι πολίτες. Βλέπουμε το αποτέλεσμα, καθώς είμαστε στις τελευταίες θέσεις». Ακολούθως κατηγόρησε ότι με τη «λίστα Πέτσα που ήταν λίστα Μητσοτάκη -γιατί ο κ. Πέτσας είχε ρόλο αυτοφοράκια- χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν στα κανάλια της περιφέρειας να λένε ανοησίες και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις» είπε χαρακτηριστικά. 

Έκανε αναφορά «στη χρηματοδότηση στο “Βεργίνα TV” -κουμπάρου του ‘Αδωνι Γεωργιάδη, όπως ανέφερε-, που υποστηρίζει ότι Σόρος και Γκέιτζ επέβαλαν τον εμβολιασμό.

«Χρηματοδοτήσατε κανάλια που προωθούν συμβουλές κατά της χρήσης μάσκας και του εμβολιασμού. Χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους να κάνουν καμπάνια κατά του εμβολιασμού και έρχεστε και κατηγορείτε την αντιπολίτευση» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε το ερώτημα γιατί άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ; Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα θέματα αυτά θα τα διερευνήσει αναλυτικά και η Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία συμφώνησε όλη η αντιπολίτευση.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός επισημοποίησε τα όσα ανέφερε η Νέα Δημοκρατία εδώ και  καιρό ότι επιθυμεί επέκταση της εξεταστικής και για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, στη συνέχεια επιχείρησε να υποβαθμίσει την χρησιμότητα μιας τέτοιας συζήτησης προτείνοντας «να μην είναι ιδεολογικά φορτισμένη, να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η χειραγώγηση των δημοσκοπήσεων».

Έκανε, μάλιστα, αναφορά στην εφημερίδα Documento λέγοντας ότι ήταν η μοναδική που έβγαλε δημοσκόπηση η οποία διαφοροποιούνταν από τα αποτελέσματα των υπολοίπων σχετικά με το ευρύ προεκλογικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στις κατηγορίες για τη λίστα Πέτσα ο πρωθυπουργός είπε ότι η χρηματοδότηση από τις λίστες για τον κοροναϊό και τον εμβολιασμό μοιράστηκαν σε όλα τα ΜΜΕ με δίκαιο τρόπο ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πώς μπορεί να χρηματοδοτήθηκαν και τηλεοπτικοί σταθμοί «ψεκασμένων», όμως, επιβλήθηκαν πρόστιμα από το ΕΣΡ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα

Σαφές όσο και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη είναι το Σύνταγμα, με το άρθρο 68 παρ. 2, σε ό,τι αφορά το δικαίωμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την αντιπολίτευση. Αυτό υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θυμίζοντας ότι το Σύνταγμα ορίζει ότι η αντιπολίτευση με πρόταση 60 βουλευτών της δικαιούται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία και συστήνεται αν πάρει τουλάχιστον 120 ψήφους.

«Ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές» σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

« – Είτε θα σεβαστεί το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να παρέμβει, να αλλοιώσει και εν τέλει να στερήσει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ελέγξει μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης

  • Είτε θα επιχειρήσει να παραβιάσει ωμά το Σύνταγμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και προτείνοντας άλλη εξεταστική επιτροπή, με παρεμφερές θέμα, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος».

Η Κουμουνδούρου αναφέρει πως αν το θέμα του είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί απλά να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Όπου, και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί.

«Αν όμως το θέμα του είναι ότι δεν το αντέχει, θα του συνιστούσαμε, τουλάχιστον να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων του. Θα εκτεθεί ακόμη περισσότερο» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει την αποδοχή εκ μέρους ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜέΡΑ 25, κάτι που συνεπάγεται πως συγκέντρωνε ούτως ή άλλως τον απαραίτητο αριθμό των 120 βουλευτών που είναι απαραίτητη  για την συγκρότησή της.

ΜέΡΑ 25: Απορρίπτουμε το ψευδοδίλημμα του «προτιμότερου ολιγάρχη»

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει:

“Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση στο πλαίσιο της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη για την πανδημία, επιδόθηκαν στη γνωστή τους κοκορομαχία με αφορμή την Εξεταστική για τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, για το ποιού ολιγάρχη τα Μέσα λαμβάνουν χρηματοδότηση και από ποιο από τα μνημονιακά κόμματα.

Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει το ψευδοδίλημμα του «προτιμότερου ολιγάρχη»-όλοι βλάπτουν το ίδιο την ενημέρωση, την ισότιμη εκπροσώπηση απόψεων, τη Δημοκρατία.

Η πρότασή μας είναι κοινωνικοποίηση των Μέσων, όσο κι αυτό δεν αρέσει σε κάποιους.

Αυτοί οι οποίοι διαφωνούν ή και χλευάζουν την ανάγκη κοινωνικοποίησης των ΜΜΕ, είναι αυτοί που ουσιαστικά θέλουν τις συχνότητες να τις νέμεται ο Αλαφούζος, ο Μαρινάκης, ο Σαββίδης, ο Κυριακού, ο Βαρδινογιάννης και άλλοι.

Αυτή όμως είναι η σίγουρη οδός προς την αντικατάσταση της Δημοκρατίας από μια Άναρχη Ολιγαρχία του τύπου που είδαμε στη μεταΣοβιετική εποχή στη Ρωσσία.

Εμείς ως ΜέΡΑ25 θέλουμε και απαιτούμε η Ενημέρωση να λειτουργεί υπέρ των πολιτών και όχι εναντίον τους. Και αυτό θα γίνει μόνο με το πέρασμα από το σημερινό καθεστώς, σε μια εποχή ουσιαστικού κοινωνικού ελέγχου των ΜΜΕ.

Σχετικά Άρθρα