Εξάρχεια ή Έβρος; Πώς μετατέθηκαν 80 συνοριοφύλακες στην Αθήνα – Η σύσκεψη για ενίσχυση των συνόρων που αγνοήθηκε

 Εξάρχεια ή Έβρος; Πώς μετατέθηκαν 80 συνοριοφύλακες στην Αθήνα –  Η σύσκεψη για ενίσχυση των συνόρων που αγνοήθηκε

Μια πολύ σοβαρή κατηγορία εις βάρος της κυβέρνησης διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega στις 3 Μαρτίου: Ότι άφησε «γυμνό» τον Έβρο. Συγκεκριμένα, ότι δεν υλοποίησε απόφαση της κυβέρνησής του για σύσταση πλωτής αστυνομίας, αντιθέτως μετέθεσε συνοριοφύλακες από την ακριτική περιοχή στα Εξάρχεια. Το libre.gr. …σκάλισε το θέμα και ιδού:

Πρώτα από όλα ας θυμηθούμε την ακριβή διατύπωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σας λέω ότι όχι μόνο το κάναμε αποτελεσματικά το 2015 (σ.σ. την αντιμετώπιση της τότε προσφυγικής κρίσης), αλλά και το Μάιο του 2019 η υπουργός Προστασίας του Πολίτη τότε, η κυρία Γεροβασίλη, μαζί με την συντονίστρια της Europoll και τη στρατηγό Τσιριγώτη βρέθηκαν στον Έβρο και τι ανακοίνωσαν; Ανακοίνωσαν νέο Σώμα πλωτής αστυνόμευσης στον Έβρο και ενίσχυση με υλικοτεχνική υποδομή και με ανθρώπινο έμψυχο δυναμικό της συνοριοφυλακής.

“Τι έγινε μετά; Έγιναν εκλογές, δεν υπήρξε ποτέ η υλοποίηση αυτού του σχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή κυβέρνηση και μια εβδομάδα μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε 80 συνοριοφύλακες και αστυνομικούς από τον Έβρο και τους έφερε πίσω στην Αθήνα, να φυλάνε τα Εξάρχεια” πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ας ξετυλίξουμε το «κουβάρι» της καταγγελίας Τσίπρας εστιάζοντας στα γεγονότα βήμα βήμα.

Και πρώτα οι ανακοινώσεις, τα ρεπορτάζ από την επίσκεψη του κλιμακίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μια επίσκεψη που είχε γίνει στις 6 Μαΐου 2019:

Η Όλγα Γεροβασίλη επισκέφθηκε την περιοχή, συνοδευόμενη από τον (σ.σ. τότε) αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο και τη γενική επιθεωρήτρια αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Από εκεί η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγγειλε τη δημιουργία Τμήματος Πλωτής Αστυνόμευσης στον Έβρο και Διεύθυνσης Αλλοδαπών με έδρα την Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή. Ενώ, όπως δήλωσε,  στους άμεσους στόχους της τότε ηγεσίας ήταν και η ταυτόχρονη ενίσχυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης με προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Ενώ ζήτησε από τους αρμόδιους αξιωματικούς να υποβάλουν προτάσεις για την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότερη και πιο οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το libre.gr. τις αμέσως επόμενες ημέρες από την επίσκεψη εκείνη, έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας για την υλοποίηση των εξαγγελιών. Σημειωτέον σύμφωνα με τις πληροφορίες του libre.gr. στη σύσκεψη εκείνη συμμετείχαν και ανώτατοι αξιωματικοί που είναι σήμερα στην κορυφή της Ελληνικής Αστυνομίας, και οι οποίοι επίσης συμφώνησαν με τις αποφάσεις.

Σύντομα όμως ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές και η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάνει… σκοπό της ζωής του την πάταξη της ανομίας και βίας (όπως λέει) στα Εξάρχεια. Οι «μάχες» με τους αντεξουσιαστές καθημερινές, η δημοσιότητα μεγάλη, όπως όμως και οι ανάγκες για ισχυρότερη αστυνομική δύναμη στην περιοχή. Εξ ου και η απόφαση, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για μετάθεση 80 συνοριοφυλάκων στο Λεκανοπέδιο.

Η τρέχουσα «ασύμμετρη απειλή» άλλαξε φυσικά τις προτεραιότητες…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα