Έβρος: Συνεχίζεται η φωτιά στη Δαδιά – Στη μάχη, 70 βαρέα οχήματα και 140 πυροσβέστες (vids)

 Έβρος: Συνεχίζεται η φωτιά στη Δαδιά – Στη μάχη,  70 βαρέα οχήματα και 140 πυροσβέστες (vids)

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δαδιάς.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν κάνει εγκαταστάσεις στη δυτική και στη νότια πλευρά του μετώπου και επιχειρούν να περιορίσουν τη φωτιά.

Συνολικά επιχειρούν 70 οχήματα, 140 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και 33 άτομα Δευκαλίωνας του Στρατού Ξηράς, με τις δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς.

Με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν εναέριες ρίψεις σε δύο κύματα, 2 Mi8, 2 Erickson, 2 PZL, 2 CL415, ένα ΑΒ214 και ένα ΒΚ117.

EVROS FOTIA2

Υπενθυμίζεται ότι οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν από τους νομούς της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας και το μέτωπο συνεχίζει το καταστροφικό του έργο στο δάσος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης, στο ύψος του χωριού Λύρα όπου και ξεκίνησε περίπου στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης.

Μάλιστα σύμφωνα με το evros – news δυνάμεις του στρατού και του δήμου Σουφλίου με υδροφόρες και μηχανήματα, έχουν επίσης ριχτεί στην μάχη προκειμένου η κατάσταση να βελτιωθεί και να περιοριστεί η καταστροφή του δάσους από πεύκα που υπάρχει στην περιοχή, δίπλα στον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου.

Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται τα σπίτια στα χωριά της Λύρας και της Λευκίμης, αν και κάποια στιγμή οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση.

Δορυφορική εικόνα της δασικής πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το meteo.gr, στο φως δόθηκε η δορυφορική εικόνα του METEOSAT-11 που «δείχνει τον καπνό από τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης 21.07.2022 στην ευρύτερη περιοχή της Λύρας στον Έβρο. Οι ΒΑ άνεμοι έχουν ως απότελεσμα ο καπνός αυτή τη στιγμή να μεταφέρεται πάνω από το Θρακικό πέλαγος και την Ίμβρο, διανύοντας απόσταση σχεδόν 120 km.

Σε ό,τι αφορά στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr ενημερώνει:Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (21.07.2022, 19:00) ΒΑ άνεμοι στα 3-4 μποφόρ.

  • Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η ένταση των ανέμων θα υποχωρήσει σταδιακά μέσα στη νύχτα στα 2-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν πάλι από νωρίς το πρωί (22.07.2022, 08:00/09:00) στα 3-4 μποφόρ πνέοντας από ΒΑ διευθύνσεις.
  • Συνολικά, αναμένουμε αισθητή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες και έως νωρίς το πρωί (22.07.2022, 07:00/08:00), οπότε και θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση (Εικόνα 2).

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση.
Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι».

Όθων Παπαδάκης