Έβρος: Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Δαδιά – Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Στυλιανίδη στην περιοχή

 Έβρος: Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Δαδιά – Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Στυλιανίδη στην περιοχή

Συνεχίζει να μαίνεται για τέταρτη ημέρα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Δαδιά, στον Έβρο με τους πυροσβέστες να δίνουν μια ακόμα μάχη με τις φλόγες τη νύχτα που μας πέρασε.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καίγοντας σε πολλές διάσπαρτες εστίες, ορισμένες από τις οποίες εξελίσσονται σε μέτωπα. Σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά και τα εναέρια μέσα (2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο). Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς.

Στην περιοχή έφτασε επιτέλους σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι το δάσος της Δαδιάς είναι μεγάλο σύμβολο για το περιβάλλον για όλη την Ευρώπη, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού και συστάθηκε επιχειρησιακή ομάδα, ενώ μοίρασε τις συνήθεις πια ευχαριστίες χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα σε πυροσβέστες, εθελοντές και τοπική αυτοδιοίκηση και αναχώρησε, όπως είπε, ώστε το κλιμάκιο να δει την κατάσταση επί του πεδίου.

Ο κ. Αμυράς χαρακτήρισε το δάσος της Δαδιάς θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας και τόνισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα που θα έρθει η ώρα της αποκατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πυρκαγιά έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το χωριό της Δασιάς και μετά από εισήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος δόθηκε εντολή για εκκένωση. Oι κάτοικοι ενημερώθηκαν με μήνυμα του 112 ότι πρέπει να φύγουν τον οικισμό της Δαδιάς, προς Γιαννούλη και Σουφλί.

Μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν». Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.

Στο συντονιστικό για τις φωτιές ο Μητσοτάκης

Εντωμεταξύ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη το βράδυ του Σαββάτου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για έκτακτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΕΣΚΕΔΙΚ αλλά για μια επίσκεψη που γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεών του για την εξέλιξη των φωτιών σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Δαδιά Έβρου θα μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκια και ο πρωθυπουργός θέλησε πλέον της ενημέρωσης για τα άλλα μέτωπα φωτιάς να έχει ενημέρωση από τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και για την κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή όπου η πυρκαγιά καίει ένα πολύ μεγάλης αξίας οικοσύστημα.

Βαγγέλης Μαρινάκης