• 13 Απριλίου, 2021

Ever Given: Τσάι, πρόβατα και πετρέλαιο είχαν εγκλωβιστεί στο Σουέζ

 Ever Given: Τσάι, πρόβατα και πετρέλαιο είχαν εγκλωβιστεί στο Σουέζ

Η είδηση της αποκόλλησης του Ever Given στην διώρυγα του Σουέζ, το πρωί της Δευτέρας, προκάλεσε ανακούφιση σε πολλές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο που έβλεπαν όλες αυτές τις μέρες τα εμπορεύματά τους εγκλωβισμένα λόγω της εμπλοκής με το Ever Given.

Τσάι, έπιπλα, ξύλινες σανίδες για το δάπεδο, αλλά και 130.000 πρόβατα και ιρανικό πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία είχαν παγιδευτεί εδώ και μία εβδομάδα στην Διώρυγα του Σουέζ.

Η συνολική αξία των επηρεαζόμενων αγαθών διαφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις: από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον Τζόναθαν Οουενς, εμπειρογνώμονα στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, έως 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τη Lloyd’s List, τη βρετανική εφημερίδα για τις θαλάσσιες μεταφορές.

H γυναίκα πλοίαρχος που “στοχοποιήθηκε” στην Αίγυπτο ότι μπλόκαρε το κανάλι του Σουέζ – Τι απάντησε η ίδια

Σύμφωνα με τη MarineTraffic, εκατό πλοία που έχουν ως φορτίο πετρέλαιο ή προϊόντα πετρελαίου βρίσκονται μέχρι στιγμής στην περιοχή αναμονής.

Την ίδια ώρα έντεκα πλοία που αναχώρησαν από τη Ρουμανία και μεταφέρουν 130.000 πρόβατα έχουν επηρεαστεί από τον αποκλεισμό της διώρυγας.

Από την άλλη πλευρά ο σουηδικός κολοσσός επίπλων Ikea διευκρίνισε ότι έχει περίπου 110 εμπορευματοκιβώτια στο Ever Given και άλλα σε πλοία που έχουν εγκλωβιστεί.

Αρκετοί κολοσσοί στις θαλάσσιες μεταφορές, όπως η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρία Maersk ή η γαλλική CMA CGM, άλλαξαν την πορεία μερικών πλοίων τους μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας — παράκαμψη που μπορεί να αντιπροσωπεύει 9.000 χιλιόμετρα γύρω από την αφρικανική ήπειρο, δηλαδή τουλάχιστον επτά επιπλέον ημέρες — ωστόσο νέα πλοία συνεχίζουν να φτάνουν κοντά στη διώρυγα. Το 2020, από το Σουέζ περνούσαν κατά μέσο όρο 51,5 πλοία ημερησίως.

Σύμφωνα με την Maersk, θα έπαιρνε «τρεις έως έξι ημέρες» για να περάσουν όλα τα πλοία που ήταν εγκλωβισμένα εκεί το Σάββατο.