Eurogroup: Ξεκαθαρίζουν οι όροι για την προσφυγή δανεισμού στον ESM

 Eurogroup: Ξεκαθαρίζουν οι όροι για την προσφυγή δανεισμού στον ESM

Πιέσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις δεσμεύσεις που θα απορρέουν από τη χρήση της πιστωτικής υγειονομικής γραμμής του ESM πρόκειται να ασκήσει μια ομάδα κρατών στο σημερινό Eurogroup, που θα συνεδριάσει (με τηλεδιάσκεψη) στις 16.00. Μέσα σε αυτή την ομάδα βρίσκεται και η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας κλυδωνίζεται από τον κοροναϊό ενώ δεν ξέρει ακόμα μέχρι ποιου σημείου θα φτάσουν οι ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας.

Η αγωνία με τα ταμειακά διαθέσιμα θα ξεκινήσει μετά τον Ιούνιο, όταν η στάθμη των πόρων στα κρατικά ταμεία θα αρχίσει να υποχωρεί και στο υπουργείο Οικονομικών θα κληθούν να επαναξιολογήσουν το σενάριο άντλησης κεφαλαίων μέχρι του ύψους των 4 δισ. ευρώ (αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ) από τον ESM.

Η Ελλάδα δεν θέλει με τίποτα να είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα προσφύγει πρώτη σε αυτή την γραμμή, αλλά ούτε και να την αγνοήσει εν μέσω μιας τέτοιας πανδημίας. Στο οικονομικό επιτελείο δεν έχει περάσει μία μέρα που να μη σκέφτονται (και) αυτή την προοπτική στο πλαίσιο των προτάσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας οι οποίες βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Κάποιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν ότι η Αθήνα θα φτάσει να χτυπήσει την πόρτα του ESM για δανεικά μολονότι δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το στάδιο. Ομως η βαθιά ύφεση καραδοκεί (9,7% για το 2020, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης) και οι στρατιές των ανέργων θα είναι πολύ μεγαλύτερο (πολιτικό) πρόβλημα από τα προαπαιτούμενα και τους ελέγχους από τα θεσμικά όργανα που θα συνοδεύουν τη χρηματοδοτική γραμμή του ESM.

Το πρόγραμμα για την ανάσχεση των κινδύνων από την αύξηση της ανεργίας (SURE) είναι ακόμα ένα θέμα βαρύνουσας σημασίας για την Ελλάδα, αλλά οι διαδικασίες προώθησής του από την Κομισιόν κινούνται με αργούς ρυθμούς. Τo ιδανικό για την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα να μπει σε λειτουργία από τον Ιούνιο που θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση στήριξης της οικονομίας και σε συνδυασμό με τη σταδιακή άρση της καραντίνας θα υπάρξει επιμερισμός του μισθολογικού φορτίου για τις επιχειρήσεις.

Τα 1,4 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που με κάποια ευελιξία (τροποποίηση των υφιστάμενων κριτηρίων διάθεσης) μπορούν να φτάσουν τα 2,4 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους για επιδοτήσεις μισθών και τη στήριξη της απασχόλησης. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχτούν όσες επιχειρήσεις διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και θα είναι ενεργό ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Επισημαίνεται ότι τα κεφάλαια που συνολικά αναλογούν στην Ελλάδα με βάση τα εργαλεία (πρόγραμμα SURE, ΕΤΕπ, ESM) ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα