Eurogroup: Ελληνική αγωνία για το πρόγραμμα SURE χωρίς εγγυήσεις για συμφωνία

 Eurogroup: Ελληνική αγωνία για το πρόγραμμα SURE χωρίς εγγυήσεις για συμφωνία

Tο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι τα δύο μεγάλα εκκρεμή ζητήματα που θα επιχειρήσουν να λύσουν στις λεπτομέρειες τους οι υπουργοί Οικονομικών της οποίοι συνεδριάζουν εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης. Το συνολικό πακέτα φθάνει τα 540 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι της συνεδρίασης και το υπό συζήτηση Ταμείο Ανάκαμψης, εν αναμονή μάλιστα και της παρουσίασης της πρότασης της Κομισιόν τις επόμενες ημέρες. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, το διοικητικό συμβούλιο του ESM, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης, θα επικυρώσει το πρόγραμμα του Μηχανισμού με παροχή ρευστότητας μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE από το οποίο η χώρα μας προσδοκά να λάβει ποσό μεγαλύτερο του 1,4 δισ. ευρώ που μπορεί να πάρει. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις αποφάσεις που θα υπάρξουν στην Ελλάδα γύρω από το πακέτο των μέτρων στήριξης τόσο του Ιουνίου όσο και των επόμενων μηνών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου η Ελλάδα θα καλύψει μέρος του μισθολογικού κόστους για ευέλικτες μορφές απασχόλησης ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση αλλά κι άλλους κλάδους της βιομηχανίας που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Το ζητούμενο είναι πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου το πρόγραμμα να καταστεί λειτουργικό. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αυτό θα είναι εφικτό από τον Ιούνιο.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει τα χρήματα αυτά να φτάσουν στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο. Έως τότε, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα μέτρα που θα αποφασιστούν για τον επόμενο μήνα θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους.

Χωρίς να αποκλείει κανείς αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση, μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για μια συμφωνία γύρω από το πρόγραμμα SURE στη συνεδρίαση του ECOFIN στις 19 Μαίου.

Όσον αφορά το σκέλος της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού πακέτου εγγυήσεων από την ΕΤΕπ συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ, η Ελλάδα διεκδικεί 3-3,5 δισ. ευρώ τα οποία έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν δάνεια, κυρίως κεφάλαια κίνησης, σε επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της πανδημίας.

Σήμερα τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του τετραμήνου

Στη δημοσιότητα δίνονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του έτους, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται αποκλειστικά στην πορεία του Απριλίου, καθώς ήταν ο πρώτος μήνας όπου σχεδόν το σύνολο της οικονομίας είχε μπει σε καραντίνα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν τον Απρίλιο μείωση της τάξης του 20-25%, με τις απώλειες τελικά να περιορίζονται κάτω του 1 δισ. ευρώ. Και αυτό, καθώς την τελευταία ημέρα του Απριλίου καταβλήθηκαν φόροι ύψους 750 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο. Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 35% περίπου.

Πάντως, η μείωση των εσόδων που καταγράφεται είναι σημαντική και εάν σε αυτή προστεθούν και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του πρώτου διμήνου, τα οποία ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, τα δεδομένα για τον προϋπολογισμό είναι άκρως ανησυχητικά. 

Σχετικά Άρθρα