Έτοιμος ο Πομπέο για προσωπική εμπλοκή στα ελληνοτουρκικά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει η Ουάσιγκτον το αμέσως προσεχές διάστημα. Όπως είπε, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μάθιου Πάλμερ θα μεταβεί τον επόμενο μήνα στην Τουρκία για διαβουλεύσεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ενώ έχει προγραμματίσει και ταξίδι προς τη χώρα μας τον Μάρτιο. Μάλιστα, ο Πομπέο προανήγγειλε πως εάν οι συνομιλίες πάνε καλά, θα εμπλακεί και προσωπικά ο ίδιος στο ανώτατο επίπεδο.

Αιχμή των συνομιλιών φυσικά θα είναι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων, μια συμφωνία που προβληματίζει αρκετά την Ουάσιγκτον.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ο οποίος ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και που τον επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, επιβεβαιώνοντας πως τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ: «Είμαστε ανήσυχοι για την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη. Ακούσαμε όμως κι από τον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για διπλωματία με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος πάντα το υποστηρίζει. Οι άνθρωποί μας επί του εδάφους εργάζονται για να το διευκολύνουν. Είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσεται στους επόμενους δυο μήνες».

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν προτίθεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, είπε: «Όταν μιλάμε για τη Λιβύη, συζητάμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συζητάμε με πολλές άλλες χώρες. Μόλις μίλησα με την Καγκελάριο της Γερμανίας και συζητήσαμε ειδικά για το θέμα αυτό – τη Λιβύη και τι συμβαίνει. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία, καθώς εμπλέκονται. Πολλές χώρες εμπλέκονται σε σχέση με τη Λιβύη. Και είναι, τώρα, ένα χάος».

Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως πολλές χώρες που θέλουν να μάθουν τη θέση των ΗΠΑ και «γνωρίζουν πού βρισκόμαστε. Έχουμε μια πολύ ξεχωριστή στάση. Και έχουμε οργανώσει συναντήσεις και θα δούμε αν μπορούμε να επεξεργαστούμε κάποιο σχέδιο ειρήνευσης», πρόσθεσε.

Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και ζήτησε τη στήριξη του Προέδρου Τραμπ. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ουσιαστικά προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή που είναι ήδη ιδιαίτερα προβληματική», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Γι’ αυτό», συνέχισε, «προσβλέπουμε πάρα πολύ την υποστήριξή σας για να βεβαιωθούμε ότι αυτού του είδους οι προκλητικές συμφωνίες δεν θα τεθούν τεθεί σε εφαρμογή. Και νομίζω ότι πρέπει γενικά να απέχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο από κάθε είδους δραστηριότητα που αναζωπυρώνει τα πάθη και που δεν προωθεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Επομένως, προσβλέπουμε πολύ στην υποστήριξή σας σε αυτό το θέμα, διότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μου», είπε ο πρωθυπουργός.
Προσπάθεια διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον πρέσβη Sedat Önal, θα συναντηθούν στην Άγκυρα.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σχετικά Άρθρα