Εθνικό σχέδιο με το βλέμμα…. και στο Συνέδριο – Τι θα περιλαμβάνει η νέα κυβερνητική παρέμβαση για το ρεύμα

 Εθνικό σχέδιο με το βλέμμα…. και στο Συνέδριο – Τι θα περιλαμβάνει η νέα κυβερνητική παρέμβαση για το ρεύμα

Αγώνα δρόμου κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να «κλειδώσει» το εθνικό σχέδιο παρέμβασης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, πριν από το Συνέδριο της ΝΔ. Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις να συμπεριληφθούν στην «φαρέτρα» των υπουργών και να τις επικοινωνήσουν στην τριήμερη συζήτηση του Συνεδρίου.

Της Άννας Καραβοκύρη

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν με νόημα πως «με το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δοθεί μια σημαντική ανάσα στους πολίτες που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των λογαριασμών και σπεύδουν στις εταιρείες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους».

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα είναι πάνω από 500 εκατ. Ευρώ και ότι θα πρόκειται για μία νέα πολύ ουσιαστική παρέμβαση, για ένα εθνικό σχέδιο, που θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως τού τι θα αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα επιφέρει δραστική μείωση στην τιμή του ρεύματος που θα πληρώνουν πολίτες και επιχειρήσεις».

Σημειώνουν μάλιστα ότι με το νέο εθνικό σχέδιο «θα μειωθούν δραστικά οι λογαριασμοί και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και οι τιμές  ορίζοντα οι τιμές του ρεύματος θα επανέλθουν στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης». Επιπλέον τονίζουν πως «το μέτρο θα είναι οριζόντιο και θα είναι για όλους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει υπολογίζει το νέο εθνικό σχέδιο να κυμανθεί στα 4 δισ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους.

Στελέχη από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι σε πρώτη φάση, το σχέδιο θα έχει εξάμηνο ορίζοντα και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση ως το τέλος του έτους. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο για αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να έχει κλείσει τις τελευταίες λεπτομέρειες στο εθνικό σχέδιο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για την Ουάσιγκτον στα μέσα του μήνα.

  • Πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν το νέο εθνικό σχέδιο θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ρήτρα αναπροσαρμογής και σημειώνουν πως είναι πολύ πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές να πέσουν κάτω από τα επίπεδα τις ενεργειακής κρίσης.

Σχετικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής και τα σενάρια περί κατάργησης της που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες, πηγές από την κυβέρνηση επιρρίπτουν ευθύνες κι αντιφάσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μονομερής εμπορική πολιτική των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό παρόλο που θεσπίστηκε με νόμο που εφαρμόζεται από το 2013. Η ‘παράλογη και παράνομη’ κατά τον ίδιο ρήτρα αναπροσαρμογής, εφαρμοζόταν πλήρως επί διακυβέρνησής του».

Αποσαφηνίζουν δε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται, από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. 

Παναγιώτης Δρίβας