• 20 Απριλίου, 2021

ΕΣΥ: Απρόβλεπτη η εξέλιξη της πανδημίας. Αργεί η αποκλιμάκωση – Συνεχίζονται οι “μάχες” στις εφιαλτικές εφημερίες

 ΕΣΥ: Απρόβλεπτη η εξέλιξη της πανδημίας. Αργεί η αποκλιμάκωση – Συνεχίζονται οι “μάχες” στις εφιαλτικές εφημερίες

Με ένταση συνεχίζει να χτυπά την χώρα το τρίτο κύμα του κοροναϊού καθώς τα κρούσματα είναι σε καθημερινή βάση χιλιάδες, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται, ενώ δεκάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους.

Τα σημάδια αποκλιμάκωσης της επιδημίας, που τόσο αναμένονται, δεν είναι ακόμη ορατά, σε αντίθεση με την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία η οποία γίνεται ολοένα πιο έντονη, δοκιμάζοντας συνεχώς τα όρια των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών που χρειάζονται περίθαλψη είτε λόγω κορωνοϊού είτε λόγω άλλων παθήσεων.

Ο μεγάλος προβληματισμός αφορά τις μεταλλάξεις καθώς εντοπίστηκαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο 475 δειγμάτων, άλλα 441 μεταλλαγμένα στελέχη ανεβάζοντας τον αριθμό στις 3.031, με κυρίαρχη τη λεγόμενη “βρετανική” μετάλλαξη, εντείνοντας την αγωνία των ειδικών για τον ταχύ ρυθμό της μετάδοσης και συνεπώς για τον έλεγχο της επιδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως εντοπίστηκαν και 18 δείγματα με το στέλεχος Β.1.1.318 στο οποίο εντοπίζονται στοιχεία της “νοτιοαφρικανικής” και της “βραζιλιάνικης” μετάλλαξης που θεωρούνται ότι υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αποκάλυψη για Φουρθιώτη: Εννέα περιπολικά από ΑΤ της Αν. Αττικής χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη του (έγγραφα)

Με αυτήν την την τελευταία μετάλλαξη έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 29 δείγματα, με το “βρετανικό” στέλεχος 2.898 και με το “νοτιοαφρικανικό” έχουν βρεθεί θετικά 56 δείγματα.

Συνολικά, έως και χθες βράδυ, στα νοσοκομεία βρίσκονταν 5.006 ασθενείς, με τους 1.174 από αυτούς σε Μονάδες.

Οι καθημερινές εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων τείνουν να χαρακτηρίζονται πια εφιαλτικές από τους εργαζόμενους που δίνουν σκληρή μάχη με τον κοροναιό, υποδεχόμενοι εκατοντάδες ασθενείς στην εφημερία τους. Χθες από τις 511 εισαγωγές ασθενών, οι 277 έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Στα νοσοκομεία της Αττικής – στην οποία η επιδημία δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης, χθες καταγράφηκαν άλλα 1.317 κρούσματα- νοσηλεύονται 2.466 ασθενείς. Οι 2.065 σε απλές κλίνες και οι 401 διασωληνωμένοι σε Μονάδες αλλά κι εκτός αυτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοςπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, “οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό που λειτουργούν στην Αττική είναι 371.

Συνεπώς 30 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής”, επισημαίνει, καταγγέλλοντας ότι διασωληνωμένος 37 ετών απεβίωσε εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”.

Η ανάπτυξη πολυδυναμων ΜΕΘ  στα νοσοκομεία της Αττικής, δηλαδή η ανάπτυξη κλινών πληρως εξοπλισμένων στα χειρουργεία, στις αίθουσες ανάνηψης και σε άλλους χώρους που πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές για τις ΜΕΘ, υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των δύο υγειονομικών περιφερειών της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα άλλες 21 κλίνες ΜΕΘ Covid θα τεθούν σε λειτουργία ενισχύοντας το μέτωπο στο ΕΣΥ.