Εστίαση: Το lockdown φέρνει παράταση στο ωράριο μετά τα μεσάνυχτα…

 Εστίαση: Το lockdown φέρνει παράταση στο ωράριο μετά τα μεσάνυχτα…

Η εξαγγελία των καταστηματαρχών της εστίασης για γενικό lockdown στα καταστήματά τους από τις 16 ως τις 22 Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι έφερε αποτέλεσμα καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά το ενδεχόμενο παράτασης του ωραρίου λειτουργίας και μετά τα μεσάνυχτα…

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται σειρά μέτρων για την στήριξη του κλάδου, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η επέκταση λειτουργίας των εστιατορίων κατά μία ή δύο ώρες, δηλαδή έως τη 01:00 ή 02:00 π.μ.

Όπως σημειώνει στο FnB Daily ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, “πιστεύω πως θα παραταθεί η ώρα λειτουργίας των εστιατορίων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε πολλά λουκέτα στον κλάδο. Είναι παράλογο οι επιχειρήσεις εστίασης να καλούνται να χάσουν και άλλο τζίρο, εξαιτίας του υποχρεωτικού κλεισίματος των εστιατορίων στις 12:00 τα μεσάνυχτα, από τη στιγμή που τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και οι περισσότεροι Έλληνες πηγαίνουν για φαγητό στις 10:00 ή 11:00 το βράδυ και κάθονται μετά τα μεσάνυχτα. Με το ωράριο έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα χάνουν μεγάλο τζίρο τα καταστήματα”.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του περιορισμένου ωραρίου, ο κύκλος εργασιών αυτών των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. Καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν μεσημέρι-βράδυ, πλέον έχουν μειώσει το προσωπικό τους, είτε με αναστολή συμβάσεων εργασίας, είτε με απολύσεις, επειδή στο νέο ωράριο μπορούν πλέον να ανταποκριθούν λιγότεροι υπάλληλοι”, δηλώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και προσθέτει πως “η ρύθμιση για το ωράριο είναι εντελώς παράλογη”.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως, με τα σημερινά δεδομένα περίπου 30% των καταστημάτων εστίασης θα οδηγηθούν στο λουκέτο, ενώ στις τουριστικές περιοχές το 40% των εστιατορίων δεν άνοιξαν.

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, “υπάρχουν εκτιμήσεις πως στο κέντρο της Αθήνας η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης αγγίζει το 50%, ενώ στην περιφέρεια το 40%.”

Ενδεικτικό της κατάστασης, που επικρατεί στον χώρο της εστίασης, είναι η επιστολή, που έστειλαν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας προς την πολιτική ηγεσία.

“Η γενίκευση των μέτρων για όλα τα καταστήματα κάθε κατηγορίας ανεξαιρέτως και χωρίς παραμετροποίηση, οδηγεί σε σημαντικές αδικίες. Είναι αναγκαίο να καταργηθεί ή ν’αναπροσαρμοστεί η γενική ισχύ του μέτρου, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται 1
άτομο/2.2μ.”, δηλώνει στο FnB Daily ο Πέτρος Κασιμάτης, εκ των πρωταγωνιστών της κίνησης των μικρών καταστημάτων εστίασης.

Ο ίδιος αναφέρει πως, “για ένα κατάστημα 60 τ.μ. εξωτερικού χώρου και 50 τ.μ. εσωτερικού, μπορούν να εξυπηρετηθούν στο σύνολο 28 άτομα. Αυτό το μέτρο πάρθηκε για τα μεγαλύτερα καταστήματα εστίασης, οδηγώντας όμως στην ουσία σε ασφυξία τα μικρότερα, γι’ αυτό και ζητάμε να αλλάξει το μέτρο για τα μικρά μαγαζιά εστίασης”.

Σχετικά Άρθρα