• 23 Απριλίου, 2021

Εστίαση: Σκέψεις για να ανοίξει μετά το Πάσχα

 Εστίαση: Σκέψεις για να ανοίξει μετά το Πάσχα

Μπορεί σήμερα η εστίαση να πήρε μια «ανάσα» με τα νέα μέτρα ύψους 330 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν με σκοπό την στήριξη του κλάδου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η εστίαση θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει και μάλιστα μετά το Πάσχα. Τα σενάρια αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ωστόσο αυτή τη στιγμή, το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με το MEGA, δεδομένων των πολλών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά αλλά και της πίεσης στο σύστημα υγείας, είναι η εστίαση “να στρώσει τραπέζι” τη Δευτέρα του Πάσχα ή την Τρίτη, δηλαδή στις 3 ή 4 Μαΐου.

Μάλιστα, οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν πιλοτικό άνοιγμα των μαγαζιών, αφού ο στόχος είναι η εστίαση να ανοίξει «κανονικά» στις 10 Μαΐου, δηλαδή μια εβδομάδα αργότερα.

Σημειώνεται ότι η εστίαση έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, αφού τα μαγαζιά συμπλήρωσαν ήδη πέντε συνεχόμενους μήνες κλειστά και μάλιστα πανελλαδικά.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κλάδος της εστίασης, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισ. ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019. Η απώλεια δεν φαίνεται τόσο μεγάλη, κάτι που αποδίδεται στο ότι τα στοιχεία βασίζονται στον δηλωθέντα τζίρο και όχι στον πραγματικό.