• 23 Οκτωβρίου, 2021

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή καταγγελία για τη σύμβαση δωρεάς από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα

 Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή καταγγελία για τη σύμβαση δωρεάς από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα

Τη διερεύνηση των καταγγελιών για τη σύμβαση δωρεάς 10.000.000 δολαρίων από την Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Υγείας, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη και συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών γίνεται γνωστή η επιστολή καταγγελία του πρέσβη επί τιμή και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), κ. Νίκου Βαμβουνάκη, αναφορικά με τη δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η επιστολή, με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2021, απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και περιέχει στοιχεία του ‘’Memorandum of Financial Contribution’’ (MFC) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του «Ανθρωπιστικού Οργανισμού του βασιλέα Salman» (KSRelief Centre) της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού, που δόθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση, δεν ανήκει στο δημόσιο αλλά στην ιδιωτική εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση για την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19», μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Palantir και τις αντιδράσεις, που υπήρξαν για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Από το παραπάνω γεγονός προκαλούνται ερωτηματικά σε σχέση με την διαφάνεια και την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων για την αποδοχή των δωρεών, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επειδή δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση – ως όφειλε- απαντήσεις και εξηγήσεις στις παραπάνω καταγγελίες, ρωτούν τους Υπουργούς:

-Τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προβλέψεις του Δημοσίου λογιστικού και της νομοθεσίας περί δωρεών;

-Ποιες διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον και η διερεύνηση πιθανών ευθυνών.