Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την συμμετοχή Σχοινά σε εκδήλωση ιταλικού ακροδεξιού κόμματος

 Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την συμμετοχή Σχοινά σε εκδήλωση ιταλικού ακροδεξιού κόμματος

Plenary Session week 46 2017 in Strasbourg – Explanations of votes

Το σοβαρό πολιτικό θέμα της συμμετοχής του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ως επίσημου ομιλητή στο ετήσιο φεστιβάλ Atreiu, «εκδήλωση της νεολαίας του ιταλικού κόμματος “Αδέλφια της Ιταλίας”, ενός ακροδεξιού, εθνικό-συντηρητικού κόμματος με νεο-φασιστικές ρίζες», φέρνει ενώπιον της Κομισιόν με ερώτησή του, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η παρουσία και συμμετοχή του κ. Σχοινά, για τον οποίο ο Δ. Παπαδημούλης σημειώνει πως ήταν ο «μοναδικός μη-Ιταλός Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε (…) σε εκδήλωση νεολαίας ακροδεξιού κόμματος, εγείρει σοβαρά ερωτήματα νομιμοποίησης της ακροδεξιάς ρητορικής και ιδεολογίας».

Με δεδομένο ότι «η Επιτροπή επικαλείται διαρκώς την προώθηση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν: «Ο κ. Σχοινάς εκπροσώπησε επίσημα την Επιτροπή στην εν λόγω εκδήλωση; Κι αν ναι, για ποιο λόγο κρίθηκε σκόπιμη η συμμετοχή του;»

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση της νεολαίας του ιταλικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», ενός ακροδεξιού, εθνικό-συντηρητικού κόμματος με νεο-φασιστικές ρίζες [1], αποτελώντας τον μοναδικό μη-Ιταλό Ευρωπαίο αξιωματούχο που μετείχε στην εκδήλωση.

Με δεδομένο ότι η Επιτροπή επικαλείται διαρκώς την προώθηση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου ενώ, αντίθετα, η συμμετοχή του Αντιπροέδρου της σε εκδήλωση νεολαίας ακροδεξιού κόμματος εγείρει σοβαρά ερωτήματα νομιμοποίησης της ακροδεξιάς ρητορικής και ιδεολογίας, ερωτάται η Επιτροπή:

Εκπροσώπησε ο κ. Σχοινάς επίσημα την Επιτροπή στην εν λόγω εκδήλωση; Κι αν ναι, για ποιο λόγο κρίθηκε σκόπιμη η συμμετοχή του;

Σεραφείμ Κοτρώτσος