• 27 Νοεμβρίου, 2021

Ερώτηση Καμίνη σε Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

 Ερώτηση Καμίνη σε Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με θέμα “Παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών” κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, με αφορμή ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών-Σαββατοκύριακο” (13-14/11/2021).


Με αφορμή τα όσα για αναφέρονται για εμπλοκή της ΕΥΠ “σε παρακολουθήσεις υπαλλήλων μεταναστευτικών οργανώσεων, δημοσιογράφων, δικηγόρων, ανθρώπων που ασχολούνται με το προσφυγικό, καθώς και δημοσίων συναθροίσεων που στρέφονται εναντίον των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του ιού Covid-19 και του υποχρεωτικού εμβολιασμού” αλλά και για την “Αυτοτελή Υπηρεσία “Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας” (ΚΕΤΥΑΚ), η οποία χρηματοδοτείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΛΤΑΚ), με όρους και προϋποθέσεις που εντείνουν το καθεστώς αδιαφάνειας που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ”, ο κ. Καμίνης τονίζει ότι αυτά “αντιβαίνουν στην βασική αποστολή της ΕΥΠ που συνίσταται στην αντιμετώπιση απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας”.

Συγκεκριμένα, ερωτά τον πρωθυπουργό:

  1. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η αλλαγή προσανατολισμού ως προς τη κύρια αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρακολουθεί συστηματικά δράσεις πολιτών που δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια;
  2. Ποιο είναι το ακριβές καθεστώς οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΤΥΑΚ και του ΕΛΤΑΚ;