Ερντογάν: Ζήτησε την αποπομπή του υπ. Άμυνας από την κυβέρνηση της Σουηδίας – Για δηλώσεις του υπέρ του Οτσαλάν πριν από 10 χρόνια

 Ερντογάν: Ζήτησε την αποπομπή του υπ. Άμυνας από την κυβέρνηση της Σουηδίας – Για δηλώσεις του υπέρ του Οτσαλάν πριν από 10 χρόνια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά από την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Πιέτερ Χούλκβιστ, σύμφωνα με δημοσίευμα της eurointegration.com.ua, που επικαλείται την εφημερίδα Expressen.

Όπως αναφέρεται, ο Ερντογάν υπενθύμισε στη σουηδική κυβέρνηση την ομιλία του υπουργού,  σε μια συγκέντρωση πριν από 10 χρόνια, όπου επαίνεσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν(PKK)  και τον  ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το 2011, ο Χούλκβιστ -τότε βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, παρακολούθησε μια συγκέντρωση για τον εορτασμό της 33ης επετείου του PKK, δηλώνοντας πως παραβρέθηκε επειδή ήθελε να προστατεύσει τους Κούρδους.

«Η Τουρκία θέλει την απομάκρυνση του Χούλκβιστ, από τη θέση του υπουργού Άμυνας», είπε πηγή της Expressen, σημειώνοντας ότι το θέμα είχε τεθεί κατά τη διάρκεια επαφών μεταξύ των κυβερνήσεων της Σουηδίας και της Τουρκίας.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, στο ΝΑΤΟ, μετά την αίτηση που υπέβαλαν από κοινού οι δύο χώρες στα μέσα Μαΐου.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως οι δύο Σκανδιναβικές χώρες όχι μόνον προσφέρουν κάλυψη σε μέλη του PKK, αλλά στέλνουν και όπλα σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, κάτι που η Σουηδία αρνείται.

Ανεπίσημα είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το βέτο του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζει να λάβει κάποιες παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πώληση αεροσκαφών και να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μανώλης Δράκος