• 19 Ιουνίου, 2021

Ερντογάν – Τσαβούσογλου: Δηλώσεις έπαρσης λίγο πριν την Αθήνα

 Ερντογάν – Τσαβούσογλου: Δηλώσεις έπαρσης λίγο πριν την Αθήνα

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Αθήνα και Θράκη, οι αναρτήσεις τόσο του ίδιου όσο και του προέδρου Ερντογάν για την άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν δείχνουν και τόσο φιλική κατεύθυνση, αντιθέτως.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζει την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης ως μια «από τις πιο λαμπρές νίκες στην ιστορία μας», εμφανίζοντας την σύγχρονη Τουρκία ως φυσική συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  • «Χρόνια πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μία από τις πιο λαμπρές νίκες της ιστορίας μας. Τιμώ τη μνήμη του Μωάμεθ του Πορθητή και τον ένδοξο στρατό του, που έφεραν αυτή τη μοναδική πόλη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, με έλεος και σεβασμό», έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, με ανάρτησή του στο Twitter, εύχεται «χρόνια πολλά» για την Άλωση και κοινοποιεί φωτογραφία του Μωάμεθ Β’ και ευχητήριο μήνυμα όπου δηλώνει ότι “Αφού βάλαμε την σημαία μας στα Στενά δεν θα υποσταλεί ποτέ”.

Η διήμερη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα θα ξεκινήσει με ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα φτάσει στην Ελλάδα την Κυριακή 30 Μαΐου και έχει λάβει άδεια για να περιοδεύσει στη Θράκη.

Το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Νίκου Δένδια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του.

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, προγραμματίζονται οι επίσημες συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlüt Çavuşoğlu στην Αθήνα την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Ελλάδα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.