Ερντογάν: “Στρατηγικό ζήτημα οι σχέσεις μας με την Ρωσία. Δεν τις διακόπτουμε”

 Ερντογάν: “Στρατηγικό ζήτημα οι σχέσεις μας με την Ρωσία. Δεν τις διακόπτουμε”

Η Τουρκία δεν μπορεί να διακόψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του σε συνάντηση νέους, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε ότι η Άγκυρα έχει διασυνδέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

«Με τη Ρωσία, έχουμε το έργο του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, η Τουρκία λαμβάνει το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία», σημείωσε, τονίζοντας: «Αυτό είναι ένα στρατηγικό ζήτημα για εμάς, οι στρατηγικές σχέσεις. Δεν μπορούμε να τις εγκαταλείψουμε, να τις διακόψουμε».

“Κατέβασε” την έκθεση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα το Ευρωκοινοβούλιο

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε επίσης ότι συνεχίζει «την τηλεφωνική διπλωματία τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ζελένσκι. Έστειλα τον ειδικό μου εκπρόσωπο και στη Μόσχα και στο Κίεβο. Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας, ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος δεν είναι επωφελής για κανέναν».

Το ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει μια σύγκρουση με τη Ρωσία, έγραψε το περιοδικό National Interest. Οι ρωσικές προμήθειες παρέχουν στη χώρα το 45% του φυσικού αερίου, το 17% του πετρελαίου και το 70% του σιταριού, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο τουρισμός. Το 20% των τουριστών στη γείτονα προέρχονται από τη Ρωσία.

Μανώλης Δράκος