• 19 Ιουνίου, 2021

Ερντογάν: Μια νέα εποχή θα σηματοδοτήσει η συνάντηση με Μπάιντεν

 Ερντογάν: Μια νέα εποχή θα σηματοδοτήσει η συνάντηση με Μπάιντεν

Ύστερα από μια τεταμένη περίοδο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα αγοράς των F-35 και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε, ότι η συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του στη Σύνοδο του NATO τον Ιούνιο, σηματοδοτεί μια νέα εποχή.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε διατεθειμένος να ανοίξει νέους ορίζοντες στις σχέσεις των δύο χωρών, ύστερα από τις απανωτές επικρίσεις της Δυσης για την έλλειψη σεβασμού στις αρχές του κράτους δικαίου.

«Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε τη μακροχρόνια και πολυδιάστατη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ. Παρόλο που υπάρχουν διαφορές, η συνεργασία μας κατάφερε να αμβλύνει τις δυσκολίες», τόνισε ο Ερντογάν.

«Από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στην ενέργεια, από το εμπόριο στις επενδύσεις, η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ έχει δυναμική», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εστίασε ακόμη στην επέκταση της εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας άγγιξαν τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν να τις αυξήσουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια, μεταξύ άλλων οι αμερικανικοί δασμοί στον τουρκικό χάλυβα και η αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα το 2019, που ώθησε την κυβέρνηση Τραμπ να αποβάλει την Τουρκία από μια κοινοπραξία παραγωγής αεροσκαφών F-35.