Ερντογάν: “Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης – Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις. Εναντίον ποιας χώρας;” διερωτήθηκε – Εκνευρισμός για την ομιλία στο Κογκρέσο

 Ερντογάν: “Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης – Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις. Εναντίον ποιας χώρας;” διερωτήθηκε – Εκνευρισμός για την ομιλία στο Κογκρέσο

«Φωτιά» στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις έβαλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μιλώντας αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κατηγόρησε την Ελλάδα πως έχει χτίσει 10 βάσεις εναντίον της Τουρκίας ενώ ενοχλήθηκε και από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

«Είχαμε συμφωνήσει μαζί του για το συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας, στο οποίο δεν θα συμμετέχω. Δεν θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη» επέμεινε,

«Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις… Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την ομιλία του στο Κογκρέσο. «Έκανε συστάσεις για τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία» σημείωσε οργισμένος. 

Απάντηση Οικονόμου

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έμειναν αναπάντητες από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τις αναφορές του Ερντογάν για τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών.

Φιέστα με υποβρύχια

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει φιέστα για την καθέλκυση του υποβρυχίου Hizirreis .

Ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Anadolu, ανέφερε ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», ενώ πρόσθεσε ότι «Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρηση στην Κύπρο».

Όσο για το νέο υποβρύχιο ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για τρεις μέρες και στη θάλασσα για 12 εβδομάδες δίχως να χρειάζεται ανεφοδιασμό, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Η Τουρκία ετοιμάζει να βάλει στο στόλο της κι άλλα υποβρύχια, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι: «Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας».

Μανώλης Δράκος