• 26 Φεβρουαρίου, 2021

Ερντογάν για την Αγια Σοφιά: “… δικαίωμά μας”-Κατηγόρησε την Ελλάδα για “ισλαμοφοβία”

 Ερντογάν για την Αγια Σοφιά: “… δικαίωμά μας”-Κατηγόρησε την Ελλάδα για “ισλαμοφοβία”

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σήμερα στη διεθνή καταδίκη για την απόφασή του να μετατρέψει το Βυζαντινό μνημείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην απάντησή του, η οποία ήταν εξόχως προκλητική, αντέταξε το δικαίωμα να μετατρέψει την Αγ. Σοφιά σε Τζαμί, με τις διεθνής αντιδράσεις συνδέοντας την κριτική χωρών όπως η Ελλάδα, η Γαλλία κ.α. με ισλαμοφοβικές προσεγγίσεις.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η απόφασή του αντιπροσώπευε τη βούληση της χώρας του να χρησιμοποιήσει τα «κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων, της βασικής θρησκείας της χώρας μας, καθώς και των μελών όλων των άλλων θρησκειών», δήλωσε ο Ερντογάν στα εγκαίνια ενός άλλου τζαμιού στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια τελετής που παρακολούθησε μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ότι «όσοι δεν κάνουν ένα βήμα ενάντια στην ισλαμοφοβία στις χώρες τους … επιτίθενται στη βούληση της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Αγία Σοφία θα ξανανοίξει πια ως τζαμί στις 24 Ιουλίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο μνημείο η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εδώ και 86 χρόνια.