• 16 Ιανουαρίου, 2021

Ερντογάν: “Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να επιτίθεται στο Oruc Reis, η Τουρκία θα ανταποδώσει”- Βολές και Ε.Ε και Μακρόν

 Ερντογάν: “Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να επιτίθεται στο Oruc Reis, η Τουρκία θα ανταποδώσει”- Βολές και Ε.Ε και Μακρόν

Σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας προχώρησε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να επιτίθεται κατά του “Ορούτς Ρέις” στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα ανταποδώσει», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής ανέφερε ότι η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», που συνοδεύει το «Ορούτς Ρέις» «έδωσε την αναγκαία απάντηση σε μια επίθεση από ελληνικά πλοία την Πέμπτη. Εάν αυτό συνεχιστεί, θα λάβουν έμπρακτα την απάντηση».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προκαλεί το “Ορούτς Ρέις” στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έκανε στο παρελθόν, διαφορετικά θα πάρει απάντηση», είπε.

Κάλεσε επίσης την Ε.Ε. να μην «παραχαϊδεύει» πια την Ελλάδα κι αντιθέτως να υποστηρίξει τη διπλωματία και την κοινή λογική. Τέλος απευθυνόμενος στη Γαλλία είπε ότι θα πρέπει να απέχει από βήματα που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ελβετό ομόλογό του στη Βέρνη, ότι η Ελβετία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η Άγκυρα έχει αποδεχτεί κατ’ αρχήν την πρόταση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu ο Τσαβούσογλου απέστειλε στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ, σειρά επιστολών για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο οι επιστολές Τσαβούσογλου αναφέρουν ότι τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο.

Πηγή: Καθημερινή