Εργατική Πρωτομαγιά: Δυναμικό παρών σε πορείες σε όλη την χώρα

 Εργατική Πρωτομαγιά: Δυναμικό παρών σε πορείες σε όλη την χώρα

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Κυριακή 1 Μαϊου 2022 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ως δυναμική κρίνεται η παρουσία σωματείων, φορέων και οργανώσεων στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εργατικής Πρωτομαγιάς σε όλη την επικράτεια.

Το κεντρικό απεργιακό συλλαλητήριο διοργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση το πρωί σε Σύνταγμα και Πασαλιμάνι. 

Στο επίκεντρο των φετινών συγκεντρώσεων ήταν το κύμα ακρίβειας στην κοινωνία, με τους διαδηλωτές να ζητούν αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα, επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. 

Με το σύνθημα «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική» τις γροθιές και τις σημαίες υψωμένες, κάτω από τους ήχους της Διεθνούς, έπεσε η αυλαία της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Η απεργιακή συγκέντρωση έστειλε μήνυμα αντίστασης και εργατικής-λαϊκής πάλης «ενάντια στην ακρίβεια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή».

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Κυριακή 1 Μαϊου 2022 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Με την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης, δόθηκε το σύνθημα «Τώρα όλοι στο λιμάνι δίπλα στους εργαζόμενους της COSCO».

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα έγινε απαγγελία του ποιήματος του Κώστα Βάρναλη, «Πρωτομαγιά του 1944».

Πορεία για την Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα χαιρέτισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

«Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας που έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τις οικογένειές μας. Δίνουμε υπόσχεση να συνεχίσουμε πιο δυναμικά, στο δρόμο του αγώνα, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι να πάψει η εκμετάλλευση, για έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα όλων των ειδικοτήτων μπορούμε σήμερα να είμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι, γιατί παρά την παρατεταμένη ανεργία τα προηγούμενα χρόνια, το τσάκισμα μισθών και μεροκάματων, όχι μόνο δεν το βάλαμε κάτω, αλλά ανασκουμπωθήκαμε, με το κεφάλι ψηλά, οργανώσαμε την πάλη με μπροστάρη το Συνδικάτο μας, με σταθερή παρέμβαση στα εργοτάξια και τα γιαπιά διεκδικώντας εδώ και χρόνια την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο. Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, την ημέρα της Παγκόσμιας Εργατιάς είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι τα καταφέραμε τόνισε.

Βαγγέλης Μαρινάκης