Εργασιακός Αρμαγεδδών: Απλήρωτες υπερωρίες, υπερεργασία λάστιχο, ηλεκτρονική κάρτα

 Εργασιακός Αρμαγεδδών: Απλήρωτες υπερωρίες, υπερεργασία λάστιχο, ηλεκτρονική κάρτα

Με ονομαστική ψηφοφορία και με τις ψήφους των 158 βουλευτών της ΝΔ πέρασαν οι διατάξεις που θεσπίζουν τις απλήρωτες υπερωρίες «αναπλήρωσης χρόνου εργασίας» σε περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος τεθεί σε καραντίνα και τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων, καθώς και τη δυνατότητα υπερωριών χωρίς απόφαση έγκρισης του υπουργού, σε περίπτωση που ο αριθμός των ωρών αυτών έχει εξαντληθεί.

Την ίδια ώρα έρχεται το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φέρνει ριζικές αλλαγές για τις υπερωρίες και την υπερεργασία με απευθείας συνεννόηση εργαζόμενου και εργοδότη, ρυθμίσεις για την τηλεεργασία και ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.

Τι ψηφίστηκε στη Βουλή

Καταρχάς υπερψηφίσθηκε το βράδυ της Δευτέρας επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ενσωματώνει τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν τον περασμένο Αύγουστο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αλλά και την στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής με 158 θετικές ψήφους, έναντι 124 κατά, στην ονομαστική ψηφοφορία που έθεσε το ΚΚΕ.

Επίσης, κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκαν τα άρθρα 10, 17 και 18 του νομοσχεδίου που αφορούν εργασιακά ζητήματα, όπου μεταξύ άλλων θεσπίζει τις (απλήρωτες) υπερωρίες «αναπλήρωσης χρόνου εργασίας» σε περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος τεθεί σε καραντίνα και τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων. Διατάξεις για τις οποίες ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ.

Ειδικότερα, τα άρθρα 10 και 17 υπερψηφίσθηκαν από τους 158 παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έναντι 124 βουλευτών από όλο το φάσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τα καταψήφισαν.

Επίσης, το άρθρο 18 που αφορά την δυνατότητα υπερωριών χωρίς απόφαση έγκρισης του υπουργού, σε περίπτωση που ο αριθμός των ωρών αυτών έχει εξαντληθεί, υπερψηφίσθηκε από τους 158 παρόντες βουλευτές της ΝΔ, έναντι 114 που το καταψήφισαν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του Μέρα25, ενώ οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης ψήφισαν “παρών”.

Τι φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Όσον αφορά το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αναμένεται να μπει σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο φέρνει μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας. Στο στόχαστρο έχει μπει το ισχύον πλαίσιο για τις υπερωρίες όπως η αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων υπερωριών στη βιομηχανία.

Οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι να ευθυγραμμιστεί το πλαφόν στη βιομηχανία με τους υπόλοιπους κλάδους, ώστε το ανώτατο όριο να είναι 120 ώρες ανά έτος σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Για προφανείς λόγους φύσης εργασίας το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, έχει καθοριστεί στις 48 ώρες ανά 6μηνο.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια για την θεσμοθέτηση της δυνατότητας εργοδότη και εργαζόμενου να συμφωνούν – ενδεχομένως σε επίπεδο επιχείρησης – την κάλυψη της υπέρβασης του συμβατικού χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας, με αντίστοιχη μείωση ωραρίου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη.

Το εν λόγω σενάριο προβλέπει οι ώρες που μπορεί να πραγματοποιούνται ως υπερεργασία, να μπορούν να καλύπτονται και με χρόνο, μέσω «συμψηφισμού» με ρεπό, έξτρα άδεια ή μικρότερο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες.

Σήμερα, η δυνατότητα συμψηφισμού του χρόνου εργασίας είναι επιτρεπτή μόνο εντός της ίδιας εβδομάδας κι εφόσον αφορά μέχρι πέντε ώρες υπερεργασία. Οι εργοδότες ζητούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συμψηφισμού, ώστε να προκύπτει μεγαλύτερη ευελιξία.

Με το σενάριο αυτό, ο μέσος όρος εργασίας ανά εβδομάδα, σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναφοράς – για παράδειγμα μερικών εβδομάδων ή λίγων μηνών – θα πρέπει να είναι 40 ώρες.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση προβλέπει εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών, για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε οποιαδήποτε εργοδότη με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και η υπέρβαση του ανώτατου νόμιμου ωραρίου λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωρία.

Στόχος είναι να διευθετείται ο χρόνος εργασίας κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη, χωρίς να καταστρατηγούνται διατάξεις του εργατικού δικαίου, όπως είναι η 11ωρη ημερήσια ανάπαυση του εργαζόμενου, το διάλειμμα και το 8ωρο.

Οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν επίσης λιγότερες κλίμακες στο κόστος της υπερεργασίας – υπερωρίας και μείωση του όγκου της γραφειοκρατίας.

Σημειώνεται πως υπερεργασία λογίζεται η απασχόληση 5 ωρών επιπλέον την εβδομάδα μετά τις 40 ώρες για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν 5ήμερο σύστημα απασχόλησης και 8 ωρών επιπλέον την εβδομάδα, για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύστημα 6ήμερης απασχόλησης. Η υπερεργασία αμείβεται με επιπλέον 20%. Υπερωρία είναι η απασχόληση πέραν των ωρών υπερεργασίας και αμείβεται με επιπλέον 40% – 100% ανάλογα το εύρος της.

Στο τραπέζι είναι και η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για τον προσδιορισμό της έννοιας του διευθυντικού στελέχους που δεν θα δικαιούται υπερωρίες.

Με το ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί το «ψηφιακό ωράριο» στο νέο σύστημα «Εργάνη ΙΙ». Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf.

Στόχος είναι να γίνεται αυτοματοποιημένα ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται.

Με την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος είναι να καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και να διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως σε τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ, ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθεί και το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr, left.gr

Σχετικά Άρθρα