• 23 Ιουνίου, 2021

“Μητέρα των μαχών” το εργασιακό- Σύγκρουση στη Βουλή: Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά Χατζηδάκη- Η απάντηση του υπουργού

 “Μητέρα των μαχών” το εργασιακό- Σύγκρουση στη Βουλή: Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά Χατζηδάκη- Η απάντηση του υπουργού

«Διατάξεις προστασίας της εργασίας, που επιχειρεί να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις» χαρακτηρίζει η κυβερνητική πλειοψηφία τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου ωστόσο, βρίσκει απέναντί του μέτωπο αντίδρασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μεταρρύθμιση προς όφελος όλων, χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς, εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά τη συζήτηση των νέων ρυθμίσεων για την εργασία, σήμερα πρώτη ημέρα συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεφύγουμε από στεγανά, ιδεοληψίες και πολυκαιρισμένα τσιτάτα, για να αντικρίσουμε το μέλλον με καθαρότερη ματιά. Αυτή την προοπτική εκφράζει με το νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της αντιπολίτευσης, όταν επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για εκδικητικές απολύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, προχώρησε το 2018 σε εκδικητικές απολύσεις στο «Κόκκινο», των εργαζομένων που αντέδρασαν σε μειώσεις των μισθών τους σε ποσοστό 20%, το δε ΚΚΕ έκανε τα ίδια στον «902», το 2010. «Αλλά είναι αυτά τα δύο «εργατοπατερικά κόμματα» που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για αντεργατική πολιτική, χωρίς τεκμηρίωση και με χαρακτηρισμούς που δεν αφορούν την κοινωνία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες «τομές» του νομοσχέδιου:

 • Τη σύσταση Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης Αρχής.
 • Τη θέσπιση άδειας 14 ημερών για τους νέους πατέρες και την επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
 • Τη δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτημα του εργαζόμενου.
 • Τη θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
 • Την ψηφιακή κάρτα εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.
 • Την αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ.
 • Την εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπαλλήλων.

«Το οκτάωρο, όχι μόνο δεν καταργείται αλλά θα προστατεύεται ουσιαστικά, με τη νέα κάρτα εργασίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο, ο εργαζόμενος θα μπορεί να συμπυκνώσει την εργασία του σε λιγότερες ημέρες. «Αυτό προφανώς θα μπορεί να συμβεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, διαφυλάσσοντας το απαραβίαστο μέγιστο των 5 ημερών εργασίας ή 40 ωρών την εβδομάδα», εξήγησε και προσέθεσε: «Γιατί να μην μπορεί ένας φοιτητής να διαθέσει μια ημέρα για το διάβασμά του».

Υποστήριξε, επίσης, ότι το νέο καθεστώς στις υπερωρίες εξασφαλίζει ότι αυτές θα ελέγχονται και θα πληρώνονται στο σύνολό τους. Ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι με το νομοσχέδιο διευρύνεται το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις για πολλές καταχρηστικές συμπεριφορές εργοδοτών και θεσπίζονται κανόνες διαφανούς λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μην λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Το νομοσχέδιο είναι καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ»

«Βγάζετε από τη ναφθαλίνη το Θατσερικού τύπου μοντέλο εργασίας», κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννοπούλου, η οποία τόνισε ότι οι διατάξεις που φέρνει στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης είναι «καθ΄υπαγόρευση του ΣΕΒ», που επιβάλλει τώρα όσα δεν μπόρεσε να επιβάλει με τα μνημόνια.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «νομοθετικό έκτρωμα» το νομοσχέδιο, που «εισπράττει την αντίδραση των εργαζομένων του ελληνικού λαού».

 • Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας, είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «έχει κηρύξει πόλεμο διαρκείας στους εργαζόμενους από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής της», καθώς και ότι αξιοποίησε την κρίση της πανδημίας ως «χρυσή ευκαιρία» για την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Διαλύετε 100 χρόνια διατάξεων, που κατοχυρώθηκαν με αίμα, θυσίες και ιδρώτες», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «είναι το βασικό όχημα για να καταστεί η Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη μέσα στην Ευρώπη».

«Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση, με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα.

Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση Χατζηδάκη

Εδώ σήμερα θα γίνουν τα πολιτικά αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης που ασκείτε, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, που ανέβηκε στο βήμα το μεσημέρι της Τρίτης να μιλήσει για τις διατάξεις που εισάγει το νομοσχέδιο.
Ο κ. Χατζηδάκης, είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πάσχει από πολιτικό διπολισμό, επισήμανε πως όσα ακούστηκαν σήμερα, και από την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όσα εδώ και ημέρες καταγγέλλει η Κουμουνδούρου, είναι ξιφούλκηση εναντίον του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
“Θα πάτε να καταψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα εργασίας που την εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 2010; Τώρα εμείς δεχόμαστε το αίτημα της ΓΣΕΕ, την κάνουμε νόμο σε πλήρη έκταση και εφαρμογή, και ακούμε κριτική. Λέμε άσπρο, λέτε μαύρο. Λέμε μαύρο, λέτε άσπρο. Είστε μια πλήρως αναξιόπιστη αντιπολίτευση. Μην αναζητείτε λοιπόν γιατί είστε τόσο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική σας ζάλη, η εμπάθεια σας και η άρνηση των πάντων, σας οδηγούν σε αυτό το σημείο και αν συνεχίσετε έτσι, θα πάτε χειρότερα”, είπε ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι το παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το οκτάωρο

Αναφερόμενος στις διατάξεις για το ωράριο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύγχυση γύρω από το 8ωρο. Ο υπουργός επισήμανε ότι στην «περίμετρο» του 8ωρου υπάρχουν δύο θεσμοί. Οι υπερωρίες και η διευθέτηση. “Λέτε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Που το είδατε αυτό; Μόνο τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ τα διακινούν αυτά στο διαδίκτυο”, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επισήμανε ότι εκείνο που προβλέπεται στις υπερωρίες είναι πως “εκεί που έχουμε σήμερα 96 ώρες στη Βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες, ετησίως, πάμε στις 150 ώρες”. “Είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες επιχειρήσεις και κάποιους εργαζομένους, επιχειρήσεις που σε κάποια περίοδο του χρόνου μπορεί να έχουν αυξημένες υπερωρίες, και θέλουν να χρησιμοποιήσουν πεπειραμένους εργαζόμενους, να τους πληρώσουν 40% παραπάνω για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Αν συμφωνήσουν και οι εργαζόμενοι θα υπερβούν το ωράριο τους, θα κουραστούν, θα πάρουν παραπάνω λεφτά, 40% για κάθε ώρα υπερωριακή. Πάντα με αυτόν τον τρόπο δουλεύουν οι υπερωρίες. Απλώς εμείς αυξάνουμε, πηγαίνοντας στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο”, είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι σήμερα αν κάποιος εργαζόμενος κάνει παραπάνω υπερωρίες από αυτές που προβλέπει ο νόμος έπρεπε να πάει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.

Η διευθέτηση

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στη διευθέτηση του ωραρίου, σημειώνοντας ότι δεν ισχύει πρώτη φορά στην Ελλάδα, “ισχύει εδώ και 30 χρόνια” και σήμερα “ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής μιλούν σαν να τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι”, αν και εισήχθη η διευθέτηση το 1990, τροποποιήθηκε το 2005, το 2010,το 2011, και το εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει με επιχειρησιακές συμβάσεις.

Αναφερόμενος στις ατομικές συμβάσεις, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τις αναζητήσει στην Οδηγία 2019/1158 του ΕΚ και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, όταν δηλαδή κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αρμόδια υπουργός συμφώνησε με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και αναφέρει υπό τον τίτλο «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι με παιδιά, έως μια ορισμένη ηλικία και οι φροντιστές δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας.

Οι Κυριακές

Το ίδιο απλή λογική διατρέχει, όπως τόνισε ο υπουργός, και τη ρύθμιση για τις Κυριακές, διότι υπάρχουν σήμερα δραστηριότητες που είναι ανοιχτές τις Κυριακές. “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που πήγε 32 τις Κυριακές, ώστε καταστήματα να είναι ανοιχτά σε Αθήνα σε τουριστικές περιοχές. Στο νομοσχέδιο μιλάμε για ανοιχτές επιχειρήσεις με νοσηλευτικό υλικό, οι φαρμακοβιομηχανίες, τα logistics. Γιατί να μην είναι; Όταν σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας, είναι ανοιχτές; Οι εργοδότες αν τις θέλουν ανοιχτές, θα πρέπει να πληρώσουν 75% παραπάνω τους εργαζομένους τους ή αλλιώς να προσλάβουν καινούργιους, προκειμένου η χώρα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική”, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι πίσω από τις διαμαρτυρίες κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι οι διαμαρτυρίες κάποιων συνδικαλιστών, διότι το νομοσχέδιο αγγίζει θέματα διαφάνειας και προνομίων.

Αναρωτήθηκε αν η απεργία πρέπει να γίνεται κατά του κοινωνικού συνόλου ή κατά της όποιας κυβέρνησης και της εργοδοσίας. “Όταν εμποδίζεις έναν ανάπηρο, έναν ηλικιωμένο να ανέβει στο μετρό, ακόμη και όταν απεργεί ένα από τα εννέα σωματεία του μετρό, δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας αυτό”, είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι “αυτό είναι κοινωνική αναλγησία” γι΄αυτό και το νομοσχέδιο ορίζει ότι δεν μπορεί να παρακάμπτονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης και αυτό είναι ρύθμιση κοινής λογικής, όπως και η διάταξη για την αστική ευθύνη.

ΚΙΝΑΛ: «Η πολιτική σας είναι όμοια με αυτήν της “αλήστου μνήμης” Θάτσερ»


Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο μηνιαίο εργατικό κόστος στην Ευρώπη, αν και ο έλληνας εργαζόμενος εργάζεται περισσότερο με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Ο κ. Μουλκιώτης δεν αρνήθηκε ότι απαιτούνται αλλαγές ενόψει της νέας πραγματικότητας αλλά δεν είναι αυτές που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, όπως είπε, «σαρώνοντας» δικαιώματα όπως το οκτάωρο, οι υπερωρίες, με «αποθέωση του απεργοσπαστισμού και των ελεύθερων απολύσεων».

«Η λογική σας είναι ότι για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές και αυτό είναι μια πολύ κακή εξέλιξη, στην παρούσα συγκυρία», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής και προειδοποίησε ότι «υπάρχει ένα ύπουλο σχέδιο, για να ξαναγράψει η ΝΔ το εργατικό δίκαιο», μέσα από την «ατομική διευθέτηση εργασίας».

 • Κατήγγειλε επίσης ότι ισοπεδώνονται δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην απεργία, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και, την ίδια ώρα, επεκτείνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, «με μια πολιτική, όμοια με την πολιτική της «αλήστου μνήμης» Θάτσερ». Χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε πρόσθετη και πιθανότατα απλήρωτη εργασία, προέβλεψε ο Γιώργος Μουλκιώτης και προσέθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Είστε μια εικόνα υποτέλειας εντολοδόχων. Δυστυχώς, η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο με το παρόν νομοσχέδιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

ΚΚΕ: «Το νομοσχέδιο γυρίζει στις συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα»


Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κατήγγειλε ότι αυτό το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρας όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει», «είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης».

 • «Είναι ένα νομοσχέδιο, που γυρίζει στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα. Είναι ένα νομοσχέδιο, που βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων», είπε ο κ. Κατσώτης, που αποκάλεσε «Χατζηθάφτη» τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, για τον οποίο ανέφερε ότι σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται το μίσος του για τον κόσμο της εργασίας.

«Είστε η γνήσια φωνή των επιχειρηματικών ομίλων, από κοινού στέκεστε απέναντι στο ΚΚΕ, γιατί δεν μπορείτε να το βάλετε στο χέρι και γιατί το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με το βάρβαρο και σάπιο σύστημα που υπηρετείτε», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, και καθιερώνει το 10ωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή, αλλά με ατομική σύμβαση αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φθηνές, γενικεύει την εργασία τις Κυριακές, καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις.

 • Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο «ενσωματώνει κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων, ενισχύει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, καταργεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και ποινικοποιεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, προστατεύει την απεργοσπασία και καταργεί-ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας».

ΜέΡΑ25: «Τερατούργημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων»

«Είναι ζωτικής σημασίας να μην γίνει νόμος του κράτους αυτό το τερατούργημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, η οποία προειδοποίησε ότι θα επιδεινωθεί η ζωή χιλιάδων εργαζομένων.

Η βουλευτίνα του ΜέΡΑ25 κάλεσε τους «πρόθυμους» βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, να αναλογιστούν ότι την επαύριο της ψήφισής του ο λαός θα εξακολουθήσει να έχει τα εκλογικά του δικαιώματα.

 • «Ο κ. Χατζηδάκης έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα στην εργασία, όση σχέση έχει και ένας αναγνώστης για ένα μακρινό προορισμό μέσα από ένα μυθιστόρημα που διαβάζει», είπε η Μαρία Απατζίδη και προσέθεσε ότι «ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη δώσει τα μνημονιακά του διαπιστευτήρια και σήμερα φέρνει νομοσχέδιο, που εξυπηρετεί την παρασιτική ολιγαρχία και βάζει τη νεολαία στο θυσιαστήριο».

Ελληνική Λύση: «Εκθέτει τους εργαζόμενους στις ορέξεις των εργοδοτών»

«Το νομοσχέδιο εκθέτει τους εργαζόμενους στις ορέξεις των εργοδοτών», κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, που προειδοποίησε ότι οι παγίδες σε βάρος των εργαζομένων είναι πολλές, καθώς ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις και οδηγείται σε μείωση το εισόδημα των εργαζομένων.

Κατήγγειλε ότι εισάγονται ευελιξίες δήθεν υπέρ του εργαζομένων, αλλά στην πραγματικότητα εισάγονται νέες διατάξεις απορρύθμισης.

«Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει πλειάδα αρνητικών και δυσμενών συνεπειών στην καθημερινότητα των εργαζομένων» είπε η Μαρία Αθανασίου, και για την πενθήμερη εργασία, και για το ωράριο εργασίας, και για την αποζημίωση των υπερωριών.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης δήλωσε την αντίθεση του κόμματός της με τη λειτουργία άλλης μία «ανεξάρτητης Αρχής», σε αντικατάσταση της Επιθεώρησης Εργασίας.