• 30 Ιουλίου, 2021

Εργασιακό: Κορυφώνονται οι αντιδράσεις – Απεργίες και συγκεντρώσεις την Τετάρτη

 Εργασιακό: Κορυφώνονται οι αντιδράσεις – Απεργίες και συγκεντρώσεις την Τετάρτη

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο. Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις της περασμένης Πέμπτης, Ομοσπονδίες, σωματεία, σύλλογοι και συνδικάτα, ζεσταίνουν τις μηχανές τους για για μεθαύριο Τετάρτη 16 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η ΑΔΕΔΥ άνοιξε τον χορό, ανακοινώνοντας 24ωρη απεργία και διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 11:00 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Η Εκτελεστική Επιτροπή της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων, αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις – αποφάσεις ομοσπονδιών και νομαρχιακών τμημάτων, μετέτρεψε τη στάση εργασίας της 16ης Ιουνίου σε 24ωρη απεργία.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το “παρών” τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ψηφιστεί, πρέπει να αποσυρθεί τώρα!» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Στάση εργασίας
ΕΚΕ-ΔΑ και ΓΣΕΕ αποφάσισαν να κηρύξουν στάση εργασίας εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η Διοίκηση του ΕΚΕ-ΔΑ αποφάσισε να πραγματοποιήσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 3μ.μ. έως 7μ.μ., προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους που επιθυμούν, να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 4μ.μ.. Η ΓΣΕΕ εμμένοντας στις διαφωνίες της με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου αποφάσισε να στηρίξει την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, για στάση εργασίας 13.00 με 17.00 και προγραμματίζει συλλαλητήριο στις 16.00 στο Σύνταγμα.

Ναυτεργάτες
Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση, τη δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα, προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία. Σημείο αιχμής το εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και το σύνολο των προβλημάτων των ναυτεργατών. 13 ναυτεργατικά σωματεία έχουν κάνει γνωστό με ανακοινώσεις τους, ότι θα συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Κατά της 24ωρης απεργίας προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και πάλι οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ).

ΠΑΜΕ

Στις επάλξεις και το ΠΑΜΕ, που καλεί σε προσυγκεντρώσεις, στις 10.00 πμ, στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  • Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σωματεία αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι συνταξιούχων, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας
  • Πλατεία Κοραή: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ
  • Το απόγευμα το κάλεσμα είναι για το Σύνταγμα και αφορά όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της Αττικής. Οι προσυγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 16.30, στα Προπύλαια.

Εικοσιτετράωρη απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου κήρυξε για την Τετάρτη 16/6 και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

Στην ανακοίνωση της επισημαίνει, ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία» και τονίζει:

«Η ΠΟΘΑ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την κοινωνία όρθια. Κι αυτό θα γίνει με κατοχυρωμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τις συλλογικές αντιστάσεις δυνατές και με προστασία και ενίσχυση τόσο των δικαιωμάτων όσο και του εισοδήματος των εργαζόμενων».

Κάλεσμα στην απεργία απευθύνει και η Πρόταση Προοπτικής. «Απαιτούμε από την ΟΤΟΕ και κάθε σωματείο τραπεζών να προκηρύξει απεργία στις 16/6 για να καλυφθούν όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι πανελλαδικά και να έχουν κόστος οι τραπεζίτες. Συμμετέχουμε και καλούμε κάθε συνάδελφο στη νέα 24ωρη απεργία 16/6 που έχει προκηρυχθεί στην Αττική και σε κάθε πόλη όπου έχουν προκηρύξει εργατικά κέντρα», αναφέρεται σχετικά.