• 16 Ιουνίου, 2021

Εργασιακά: Δυναμική απάντηση κατά της κατάργησης του οκτάωρου – Μαζική συμμετοχή εργαζόμενων, συνδικάτων, κομμάτων

 Εργασιακά: Δυναμική απάντηση κατά της κατάργησης του οκτάωρου – Μαζική συμμετοχή εργαζόμενων, συνδικάτων, κομμάτων

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο κάλεσμα συνδικάτων και κομμάτων της αντιπολίτευσης στο συλλαλητήριο κατά του εργασιακού νομοσχεδίου που καταργεί ακόμα και το οκτάωρο. Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία και τις κινητοποιήσεις.

Η μαζικότατη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια. Κεντρικό σύνθημα ήταν το «Όχι στην κατάργηση του 8ωρου».

Το ραντεβού για την κοινή απεργιακή κινητοποίηση δόθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 από την  ΑΔΕΔΥ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών. Στην τεράστια πορεία συμμετείχαν εκτός από τα συνδικάτα και τις εργατικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους χώρους.

Στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

«Ενώ σε όλο τον κόσμο η  πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» τόνισε στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση «επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλει ότι πιο αντιλαϊκό ότι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

«Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

τσιπρας
avgi.gr

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, ο Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Μουζάλας, ο Θάνος Μωραΐτης, συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία, την πρώτη μάχη, απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Μετά από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων» τόνισε από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αρνούμαστε την 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων» κατέληξε o Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να καταργήσει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του οκταώρου και των συλλογικών συμβάσεων, ενώ θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Παράλληλα, εξισώνει εργοδότη και εργαζόμενο όσον αφορά στη διαπραγμάτευση του μισθού και των ωρών εργασίας.

Στην 24ωρη απεργία και στην κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος, συμμετείχαν και οι ήρωες υγειονομικοί που βρίσκονται από τον Μάρτιο του 2020 στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών να καταπολεμήσουν την πανδημία σε αντίξοες συνθήκες και αντιμέτωποι με όλες τις παθογένειες του ΕΣΥ και με την επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίσει το αντεργατικό νομοσχέδιο που διαλύει τον χάρτη κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που με θυσίες και αγώνες πέτυχαν οι εργαζόμενοι.