• 29 Οκτωβρίου, 2020

“Εργαλειοποιεί” την Αγία Σοφία ο Ερντογάν ενώ συζητά με την ΕΕ για απευθείας διάλογο με την Ελλάδα- Ανησυχητικά μηνύματα

 “Εργαλειοποιεί” την Αγία Σοφία ο Ερντογάν ενώ συζητά με την ΕΕ για απευθείας διάλογο με την Ελλάδα- Ανησυχητικά μηνύματα

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Ζαχαράκη στο ethnos.gr, σύσσωμος σχεδόν ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προεξοφλεί τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική» απόφαση, θεωρώντας δεδομένη την κρίση του ΣτΕ υπέρ της μετατροπής. Είναι, ωστόσο, γνωστό πως η απόφαση θα ληφθεί τελικά δια νεύματος του ιδίου του Ταγίπ Ερντογάν και μελετάται εάν αυτό θα συμβεί στην “μαύρη” επέτειο του πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου, ή θα παραμείνει ως εκκρεμότητα διαπραγμάτευσης της Άγκυρας με την διεθνή κοινότητα.

Θα ήταν πάντως ακραία πρόκληση εάν ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσιζε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μετά τις ισχυρές διεθνείς παρεμβάσεις, όχι μόνο του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Πατριάρχη Μόσχας και άλλων εκκλησιαστικών ηγετών αλλά και εκείνες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ρωσία. Θα ήταν, δε, ένα δείγμα διπλωματικής “κυκλοθυμίας” την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ δια του Ζοζέπ Μπορέλ επιχειρεί να ανοίξει απευθείας ελληνοτουρκικός διάλογος.

Η Τουρκία, πάντως, για το Ιμπραήμ Καλίν έβαλε, αίφνης, ξανά χθες στο τραπέζι το θέμα της μειονότητας στην Θράκη, κάτι που επιβεβαιώνει εκείνους που θεωρούν πως η Άγκυρα επιχειρεί μια γενική διευθέτηση και όχι μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως είναι η πάγια ελληνική θέση.

Ελάχιστες, πάντως, είναι οι δημοσιογραφικές φωνές στην Τουρκία που θεωρούν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας θα δώσει παράταση στην αγωνία και θα παραπέμψει το θέμα ενδεχομένως στην Ολομέλεια.

Ακολουθούν οι τίτλοι των μεγαλύτερων εφημερίδων στη χώρα:

Γενί Σαφάκ

«Αύριο η απόφαση»

Χουριέτ

«Αύριο η απόφαση για την Αγία Σοφία». Η εφημερίδα επικαλείται αρμόδιους στο ΣτΕ για την ημερομηνία της απόφασης.

Τουρκιγέ

«Σύντομα τα καλά νέα για την Αγία Σοφία»

Τζουμχουριέτ

«Η διαδικασία στην Αγία Σοφία ενδέχεται να παραταθεί». Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενη νομικούς, εκτιμά ότι το ΣτΕ την Παρασκευή 10 Ιουλίου δεν πρόκειται να βάλει τελεία στη διαδικασία. Ενδεχομένως, θα παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια.