• 24 Οκτωβρίου, 2021

Έρευνες για… τη «Χαμένη Ατλαντίδα» – Τα κρυμμένα σκαλοπάτια της Καλντέρας

 Έρευνες για… τη «Χαμένη Ατλαντίδα» – Τα κρυμμένα σκαλοπάτια της Καλντέρας

Έλληνες επιστήμονες ψάχνουν απαντήσεις σχετικά με την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης που κατέστρεψε τον Μινωϊκό Πολιτισμό, και κατά πόσο η έκρηξη αυτή σχετίζεται με τη… «Χαμένη Ατλαντίδα».

Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ η ηφαιστειολόγος, Εύη Νομικού, η οποία ήταν εν πλω προς Σάμο, είναι ένας πανέμορφος μύθος που «όλοι θα θέλαμε να το πιστέψουμε. Βασικά έχουμε βρει κάποια ευρήματα, κάποια σκαλοπάτια τα οποία είναι από λάβα στις ανατολικές πλευρές της Θηρασιάς, το μικρό νησί μέσα στην Καλντέρα και προσπαθούμε να καταλάβουμε αν αυτά τα σκαλοπάτια είναι από ηφαιστειακή προέλευση και όχι από ανθρώπινη παρέμβαση, δηλαδή είναι από τη φύση».

Και όπως αναφέρει στη συνέχεια: «αν είναι από ανθρώπους, τότε πάει να πει ότι μέσα στην Καλντέρα υπήρχε ένα παλιό λιμάνι το οποίο συνδέεται με τη μεγάλη έκρηξη που έγινε πριν 3.600 χρόνια».

Ερωτηθείσα για το αν μπορεί να αποδειχθεί αν είναι η «Χαμένη Ατλαντίδα», εξηγεί πως «θέλει πολλή έρευνα. Η Μινωική έκρηξη είναι από τις μεγαλύτερες εκρήξεις. Δηλαδή αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Λα Πάλμα, δεν είναι τίποτα μπροστά στη μεγάλη έκρηξη που έγινε πριν 3.600 χρόνια η οποία πραγματικά κατέστρεψε οτιδήποτε ήταν πάνω στο νησί της Σαντορίνης».

Και κατέληξε στο ότι «χρειάζονται πάρα πολλές αποδείξεις για να συνδέσουμε τη Χαμένη Ατλαντίδα με το ηφαίστειο της Σαντορίνης», επισημαίνοντας πως θα απαιτήσει χρόνο, χαρακτηρίζοντας το νησί ένα «γεωλογικό μουσείο, ένα ανοιχτό φυσικό εργαστήριο».