• 24 Ιουνίου, 2021

Έρευνα συνδέει τον κοροναϊό με τον διαβήτη

 Έρευνα συνδέει τον κοροναϊό με τον διαβήτη

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές, όταν μολυνθούν με κάποιο ιό. Μια νέα έρευνα που έρχεται στο φως, υποστηρίζει ότι ο κοροναϊός μπορεί να μολύνει κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά τους να την εκκρίνουν και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν, ότι η βλάβη αυτών των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, γνωστά ως βήτα κύτταρα, μπορεί δυνητικά να επιδεινώσει τα συμπτώματα του διαβήτη και ειδικά τύπου 1, όπου το πάγκρεας παράγει ήδη ελάχιστη ή και καθόλου ινσουλίνη.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η σοβαρή COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη σε άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό της πάθησης, αυξάνοντας την πιθανότητα της μόλυνσης των βήτα κυττάρων, αναφέρει το Live Science.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 – όπου το σώμα παράγει κάποια ινσουλίνη αλλά ο ιστός δεν μπορεί να τη λάβει λόγω αντίστασης στην ουσία αυτή – αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών συμπτωμάτων COVID-19, από τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.