Έρευνα κόλαφος της OLAF: Ευρωβουλευτές χρηματοδοτούσαν παράνομα τα κόμματά τους

 Έρευνα κόλαφος της OLAF: Ευρωβουλευτές χρηματοδοτούσαν παράνομα τα κόμματά τους

Μέλη πολιτικών κομμάτων από δύο διαφορετικά κράτη μέλη παραβίασαν τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταφέροντας μέρος των μισθών τους στα ταμεία των εθνικών κομμάτων”, ανακοίνωσε σήμερα μετά από έρευνα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία περαιτέρω αποκαλύπτει ότι “τα μέλη ενός πολιτικού κόμματος αύξησαν επίσης τον μισθό των βοηθών τους, ώστε να μπορούν να κάνουν επιπλέον εισφορές”, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τον OLAF “oι έρευνες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2017 και το 2018, επικεντρώθηκαν σε ισχυρισμούς ότι ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) και το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών βοηθών, πληρώνουν μέρος του μηνιαίου μισθού και επιδομάτων τους στο εθνικό κόμμα. Τέτοιες ρυθμίσεις είναι αντίθετες προς τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Στην πρώτη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι, “μεταξύ 2014 και 2019, οι ευρωβουλευτές και το προσωπικό που εργάστηκε για την αντιπροσωπεία του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλήρωσαν εισφορές άνω των 640.000 ευρώ στην εθνική έδρα”, αναφέρει ο OLAF.

“Η ερευνητική ομάδα τoυ OLAF διαπίστωσε επίσης ότι οι πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητα: πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται σε έναν οικονομικό χάρτη που το κόμμα είχε εγκρίνει ειδικά για την αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, τονίζει.

Ο OLAF τονίζει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “οφείλει να έχει αποτελεσματικές κυρώσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβίασης των κανόνων του.

Στη δεύτερη έρευνα, προσδιορίστηκε ότι “μεταξύ 2014 και 2019 ορισμένοι ευρωβουλευτές κατέβαλαν ο καθένας 3.000-4.000 ευρώ το μήνα στο κόμμα τους, συνολικά για περισσότερα από 540.000 ευρώ κατά την πενταετή περίοδο”.

“Τέτοιες πληρωμές παραβιάζουν τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, αλλά η OLAF επιβεβαίωσε επίσης ότι “αυτοί οι ίδιοι κανόνες δεν παρέχουν δυνατότητα κυρώσεων τέτοιων παρατυπιών ή ανάκτησης χρημάτων”.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι “το κόμμα ζήτησε από τους Κοινοβουλευτικούς Βοηθούς να συνεισφέρουν στο κόμμα”.

“Παρόλο που δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ευρωβουλευτές εξαναγκάζουν το προσωπικό τους να το πράξει, ωστόσο, γνώριζαν ότι συνέβαινε αυτό, και όντως είχαν κανονίσει να κατατάσσονται οι βουλευτές των βοηθών τους σε υψηλό βαθμό και με υψηλότερο μισθό, προκειμένου να επιτρέψτε να γίνουν συνεισφορές στο εθνικό κόμμα”, αναφέρει ο OLAF.

Οι έρευνες περατώθηκαν αντίστοιχα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020. Και για τις δύο περιπτώσεις, o OLAF συνέστησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “να επιβάλει κατάλληλες κυρώσεις για τους βουλευτές του ΕΚ που δεν τηρούν τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Επιπλέον, για την πρώτη έρευνα o OLAF εξέδωσε συστάσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνοντας “πειθαρχική δράση”.

Για τη δεύτερη έρευνα, o OLAF εξέδωσε επίσης συστάσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει ότι “τα ποσά που μεταφέρονται από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς στο εθνικό κόμμα ανακτώνται από τους εν λόγω ευρωβουλευτές, καθώς γνώριζαν και έκανε αδικαιολόγητη χρήση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης για την αύξηση των μισθών των βουλευτών ώστε οι τελευταίοι να μπορεί να συμβάλει στο εθνικό κόμμα”.

Ο OLAF συνέστησε επίσης για τους ενδιαφερόμενους κοινοβουλευτικούς βοηθούς “να αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα για την τήρηση των οδηγιών του κόμματός τους, παρόλο που αυτές οι οδηγίες τους έβαλαν σε σύγκρουση με τις νομικές υποχρεώσεις τους έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Ελληνική εμπλοκή στην υπόθεση με βοηθούς ευρωβουλευτών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr στη δεύτερη έρευνα της OLAF που αφορά σε βοηθούς ευρωβουλευτών που παραχωρούσαν κατά παράβαση των κανονισμών μέρος των χρημάτων τους στα ταμεία των κομμάτων τους, υπάρχει και ελληνική εμπλοκή.

Πρόκειται για βοηθούς ευρωβουλευτών μικρού ελληνικού κόμματος, οι οποίοι ερευνήθηκαν από την OLAF για την περίοδο 2014- 2019 και οι οποίο εν γνώσει των ευρωβουλευτών έδιναν μέρος του πλασματικά αυξημένου μισθού τους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Αθήνα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει πίσω αυτά τα χρήματα από τους ίδιους τους ευρωβουλευτές.

admin_e4p2sd6v