Έρευνα για την κλιματική κρίση: Η ζέστη σκοτώνει πάνω από 100.000 ανθρώπους ετησίως- Η Αθήνα στην δεύτερη θέση της λίστας των πόλεων με τους “νεκρούς της υπερθέρμανσης”

 Έρευνα για την κλιματική κρίση: Η ζέστη σκοτώνει πάνω από 100.000 ανθρώπους ετησίως- Η Αθήνα στην δεύτερη θέση της λίστας των πόλεων με τους “νεκρούς της υπερθέρμανσης”

Το 71% των 500 μεγαλύτερων φυσικών καταστροφών στον κόσμο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχαμε καταφέρει να συγκρατήσουμε την άνοδο κατά 1οC της θερμοκρασίας και τον καλπασμό της για αύξηση που θα αγγίζει τους 2,5ο C. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη έρευνα του Guardian, ο οποίος συγκέντρωσε εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες από μεγάλες καταστροφές και μετεωρολογικά δεδομένα σε όλον τον πλανήτη και έθεσε το ερώτημα: Πόσες και ποιες καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας σε περίοπτη θέση η Αθήνα. Καταλαμβάνει στην έρευνα του Guardian την δεύτερη θέση, μετά το Σάο Πάολο, ανάμεσα σε 20 πόλεις με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που καταγράφηκαν μεταξύ 1991 και 2018 .Στην πρώτη πεντάδα κινδύνου, δύο ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις, η Μαδρίτη και η Ρώμη.

Η ανάλυση εκατοντάδων επιστημονικών μελετών –η πιο ολοκληρωμένη συλλογή μέχρι σήμερα– καταδεικνύει πέρα ​​από κάθε αμφιβολία πώς οι τεράστιες εκπομπές άνθρακα της ανθρωπότητας ωθούν το κλίμα σε καταστροφικά νέα ακραία επίπεδα. Τουλάχιστον μια ντουζίνα από τα πιο σοβαρά γεγονότα, από τα φονικά κύματα καύσωνα μέχρι τις θάλασσες που βράζουν, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβούν χωρίς την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση, διαπίστωσε η ανάλυση.

«Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και μας βλάπτει ήδη – αυτή είναι η ωμή περίληψη», δήλωσε ο καθηγητής Maarten van Aalst, διευθυντής του Κέντρου Κλίματος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου. Ο κόσμος κινείται προς μία άνοδο της θερμοκρασίας τουλάχιστον 2,5 C. Με βάση όσα έχουμε βιώσει μέχρι τώρα, αυτό θα προκαλούσε θάνατο και καταστροφή πολύ μεγαλύτερο από ό,τι έχει ήδη υποστεί”, αναφέρει.

Ο ιστότοπος πληροφοριών για το κλίμα Carbon Brief συνέταξε μια νέα βάση δεδομένων με μελέτες απόδοσης περισσότερων από 500 συμβάντων και την μοιράστηκε αποκλειστικά με τον Guardian. Η ανάλυση της βάσης δεδομένων και οι συνεντεύξεις με τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο δείχνουν πέρα ​​από κάθε αμφιβολία ότι βρισκόμαστε ήδη βαθιά στην εποχή του θανάτου και της καταστροφής του κλίματος.

“Βρισκόμαστε στην εποχή της [κλιματικής] ζημιάς και βρισκόμαστε εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Δρ Fredi Otto, του Imperial College του Λονδίνου. «Αυτό το βλέπουμε έντονα στην επιστήμη, αλλά δεν αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές».

Αυτή η χαρτογράφηση και ανάλυση των κλιματικών καταστροφών δεν ήταν ποτέ πιο ανησυχητική. Ήδη το 2022, η κλιματική κρίση έχει ξεσπάσει σε όλο τον πλανήτη, φέρνοντας την πραγματικότητα της παγκόσμιας θέρμανσης σε σπίτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων και στην κορυφή των δελτίων ειδήσεων. Ζέστη ρεκόρ έχει πλήξει τη Βόρεια Αμερική , την Ευρώπη , την Κίνα , την Ινδία και το Πακιστάν , πυροδοτώντας πυρκαγιές σε πολλά μέρη. Φοβερές πλημμύρες έχουν σαρώσει την Αυστραλία , το Μπαγκλαντές και τη Νότια Αφρική . Σε εύθετο χρόνο, οι επιστήμονες θα συνδέσουν σταθερά πολλά από αυτά τα φαινόμενα με την παγκόσμια θέρμανση, όπως έκαναν για το “φλογερό” καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου του 2018.

Ειδική αναφορά κάνει η μεγάλη έρευνα στο καλοκαίρι του 2018, χρονιά που κλιματικά λαμβάνεται περίπου ως η αφετηρία ακραίων καιρικών φαινομένων στο βόρειο ημισφαίριο- κάποια απ΄ αυτά τα ζήσαμε και συνεχίζουμε να τα ζούμε και στην Ελλάδα.

Ο Guardian αναφέρει σχετικά: Το καλοκαίρι του 2018 είδαμε ταυτόχρονα κύματα καύσωνα να εκτείνονται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία και μοιάζει εντυπωσιακά με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται το 2022. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα γεγονότα του 2018 δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο . », ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Ακόμη και πριν από έξι χρόνια, το 2016, η «ακραία ζέστη σε ολόκληρη την Ασία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την κλιματική αλλαγή », έδειξε μια άλλη μελέτη.

Οι θάνατοι από την ζέστη

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη έδωσε τραγικά αποτελέσματα : περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη το καλοκαίρι από το 1991 έως το 2018 συνέβησαν ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο. «Η αυξημένη θνησιμότητα είναι εμφανής σε κάθε ήπειρο», δήλωσε η δρ Ana Maria Vicedo-Cabrera, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. «Το βασικό μήνυμα είναι ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την υγεία μας».

Στις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο, εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο ετησίως από αυτή την επιπλέον ζέστη, συμπεριλαμβανομένων των Σάο Πάολο (239 θάνατοι), Αθήνα (189), Μαδρίτη (177), Τόκιο (156), Μπανγκόκ (146) και Νέα Υόρκη (141). Η μελέτη κάλυψε 732 τοποθεσίες σε 43 έθνη. Είναι δύσκολο να προεκταθούν αυτά τα ευρήματα σε έναν παγκόσμιο αριθμό, αλλά μια πρόχειρη εκτίμηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι περισσότεροι από 100.000 θάνατοι ετησίως. Για δεκαετίες, αυτό συνεπάγεται τον θάνατο εκατομμυρίων ζωών.

Ορισμένα μέρη πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά. Περίπου τα τρία τέταρτα των θανάτων λόγω θερμότητας στον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα και το Περού προέρχονται από την ανθρωπογενή θέρμανση, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 37% στη μελέτη. Αυτό είναι συνέπεια της ιδιαίτερα γρήγορης θέρμανσης σε αυτές τις περιοχές σε συνδυασμό με την υψηλή ευπάθεια των φτωχότερων ανθρώπων.

Περίπου το 66% των θανάτων λόγω θερμότητας στο Κουβέιτ και το Ιράν αποδίδονται επίσης στην κλιματική κρίση, ενώ στη Νορβηγία το ποσοστό είναι σχεδόν 50%. Η Νότια Ευρώπη έχει υψηλό αριθμό θανάτων λόγω του ηλικιωμένου πληθυσμού και της ταχέως αυξανόμενης συχνότητας των καύσωνα.

Ο ζοφερός φόρος της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο στα παιδιά αποκαλύφθηκε σε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι είχε σκοτώσει 7.000 έως 11.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία στην υποσαχάρια Αφρική. Το επίπεδο των θανάτων παιδιών που σχετίζονται με τη ζέστη ήταν διπλάσιο από αυτό που θα ήταν χωρίς την κλιματική αλλαγή, είπαν οι ερευνητές.

Δείτε ολόκληρη την μελέτη και τα σχετικά γραφήματα στον Guardian (εδώ)

Σχετικά Άρθρα