Έρευνα: Τι λένε οι υγειονομικοί για το εμβόλιο, τι καταγγέλλουν

 Έρευνα: Τι λένε οι υγειονομικοί για το εμβόλιο, τι καταγγέλλουν

Τα στοιχεία έρευνας του ΑΝΤ1 για τις «δηλώσεις επιθυμίας εμβολιασμού», από τους υγειονομικούς δείχνουν ότι υπάρχει μια σχετική απροθυμία καθώς σε πολλά νοσοκομεία τα ποσοστά άρνησης είναι μεγάλα!

Ο ΑΝΤ1 παρουσίασε στοιχεία από 12 νοσοκομεία της Κεντρικής Ελλάδας για τις «δηλώσεις επιθυμίας εμβολιασμού» και κάποια ποσοστά από την προεργασία που έχει γίνει στις υγειονομικές περιφέρειες, είναι απολύτως ενδεικτικά.

  • Νοσοκομείο Λιβαδειάς
    Ναι στον εμβολιασμό: 36, 42% – Όχι στον εμβολιασμό: 61,85%
  • Νοσοκομείο Καρδίτσας
    Ναι στον εμβολιασμό: 41.59 % – Όχι στον εμβολιασμό: 58,41%
  • Νοσοκομείο Άμφισσας
    Ναι στον εμβολιασμό: 100%
  • Νοσοκομείο Λάρισας
    Ναι στον εμβολιασμό: 22,93%
  • Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων
    Ναι στον εμβολιασμό: 65% (σύμφωνα με ρεπορτάζ του TV10.gr)

Σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία της Αθήνας η συμμετοχή των υγειονομικών είναι αρκετά μικρή προς το παρόν, καθώς φέρεται μόλις ένα 20%-30% να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κάνει το εμβόλιο.

Διευκρινίζεται βέβαια, ότι οι γιατροί είναι ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού, ωστόσο θεωρούν ότι η διαδικασία κινείται πολύ γρήγορα και ότι οι πιέσεις που ασκούνται στους υγειονομικούς υπό την απειλή των πειθαρχικών κυρώσεων, είναι απαράδεκτες.

Στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο ΓΝ Παπαγεωργίου, είπε ότι το 75-80% των επιμελητών και των καθηγητών ανταποκρίθηκαν θετικά στη δική του κλινική, αλλά μόλις ένας στους δέκα των νέων, ειδικευόμενων γιατρών, υπέγραψε τη λίστα για το εμβόλιο.

  • «Εγώ μπήκα πρώτος στη λίστα. Οι μικρές ηλικίες θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν τους αφορά και λένε πως θα το κάνουν σε δεύτερο χρόνο. Θεωρούν ότι επειδή είναι μικροί δε θα νοσήσουν σοβαρά, αλλά το ζήτημα είναι η κοινωνική προσφορά. Αν νοσήσουν θα διακινδυνεύσουν οι ευπαθείς γύρω τους», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Το συμπέρασμα αυτών των ποσοστών, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι προφανώς η τεράστια αποτυχία στο κομμάτι της ενημέρωσης στο πιο «υποψιασμένο» κομμάτι του πληθυσμού, τους υγειονομικούς.

Σχετικά Άρθρα